Type Here to Get Search Results !

Епископ Силуан у Васкршњој поруци: Истинитост Хришћанства темељи се на чињеници Васкрсења

Свему свештенству, свештеномонаштву, монаштву и благоверном Светосавском народу Божијем, Богоспасаване нам Митрополије аустралијско-новозеландске

     Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!


Драга ми духовна децо у Васкрслом Господу Христу,

Похитавши нашим светим храмовима овога васкршњег јутра као некада жене мироносице врло рано ка гробу Господњем; чувши речи анђела на камену седећа: „што тражите живога међу мртвима“ (Лк. 24, 5) похитајмо браћо и сестре да заједно са мироносицама свету благовестимо да је устао Господ!

Да, браћо и сестре, благовест Христовог васкрсења јесте једина истинска – суштинска благовест роду људском измореном лажним обећањима, лажним политиканским утопијама и псеудо утехама овога палог света.

Треба имати пред собом ту чињеницу, да свако људско достигнуће, сви људски прогреси ма колико узвишени или успешни изгедали, без васкрсења Христовог се неминовно завршавају регресом, пропадљивошћу и смрћу; а то значи – бесмислом. Тако да су у својој суштини горка-вест роду људском.

Какве вести нам доноси атеизам и његов материјалистички свет? Какве вести нам доноси спиритуализам и његови јогини, гуруи, земљаши, далекоисточни мудраци и демони? Какве вести нам доносе сви лажни пророци и псеудо-просветари до данас? Одговор је = ГОРКЕ ВЕСТИ, браћо и сестре! Јер сва њихова празнословља када се суоче са проблемом смрти обелодањују своје право лице, своју праву вредност, а она је - ништавност и бесмисао!

Једино пред Христом, у сусрету и суочењу са Њим се смрт савија, она није у стању да поражава и плени, већ бива поражена и оплењена!

Зато је Хришћанство једина истина и сва истина у овоме свету, браћо и сестре! Оно чврсто стоји на чињеници, на реалном историјском догађају Васкрсења. На чињеници коју нам документоваше конкретне историјске личности; очевици и сведоци сусрета са Васкрслим Господом Христом, који су га рукама опипали, ушима слушали и очима гледали (2Пет.1,16; 1Јн.1-3; Јн.21,1-14 и 1. Кор.15, 3-8). Истинитост васкрсења, као победе над тријадом зла: греха, смрти и ђавола, је посведочена кроз векове у Цркви Христовој, чега смо и ми сведоци. Колико је само духовних мртваца подигнуто благодатном силом васкрсења која дејствује преко молитава Цркве. Колико је оних који се преображавају и спасавају силом васкрслог Господа! Зато Свети апостол Павле смело благовести: ,Ако Христос није устао из мртвих, онда је празна проповед наша, па празна и вера ваша“ (1 Кор.15, 14). Дакле, истинитост Хришћанства темељи се на чињеници Васкрсења.

Имајући све ово у виду, браћо и сестре, Црква Христова нас данас својом химнографијом призива да радошћу Празника пасхе свима опростимо и једне друге васкрсењем загрлимо! (Пасхална стихира на Сл. Ињ.) Да се Христов мир и љубав зацари међу нама и светом који нас окружује. Да Христова крсто-васкрсна победа излечи све наше ране и страхове; да нас поведе из ропства греху, смрти и ђаволу - ка благодатној слободи живота у Њему, што и јесте за Христовог човека истинска Обећана земља.

Сетимо се и овога Васкрсења наше браће и сестара на распетом Српском Јерусалиму - Косову и Метохији, молећи се да их Господ заштити од сваке невоље и опасности. Трудимо се да живимо по Косовском Завету који нам оставише наши Свети преци и да по њему васпитавамо своју децу овде у Аустралији и Новом Зеланду. Завет Косовски је Христово Јеванђеље, његове вредности, етика и живот.

Молимо се такође, браћо и сестре, да се заустави крвопролиће међу једнородном браћом у Украјини које распирују они за које је с правом Цар Давид изговорио следеће редове: „уста су им мека као масло, а на срцу им је рат. Речи су им блаже од уља, али су голи мачеви“ (Пс.55,21). Нека Васкрсли Господ учини крај страдању.

Позивам све верне да молитвом Васкрслом Христу побеђујемо све невоље и искушења која нас сналазе. Христос је једини истински ослонац, једина истинска стабилност у нестабилности која нас окружује; једина нада, утеха и излаз из сваке наше животне кризе.

Поздрављајући вас све, своју драгу духовну децу широм Новог Зеланда и Аустралије, поздравом победе Христове, желим вам свима изобиље снаге, радости, утехе и духовног весеља! 


Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!


Дано у Митрополији у Сиднеју, 

о Васкрсу 2022. лета Господњег 


+ С И Л У А Н

Епископ аустралијско-новозеландски 


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска