Type Here to Get Search Results !

Епископ Иринеј у Васкршњој поруци: Васкрсење Христово преображава наше васцело битисање на земљи


ИРИНЕЈ

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ

ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

 Најљубљеније Нам свештенство и монаштво, синови и кћери,

верна чада богомчуване Епархије источноамеричке и наше Свете Цркве!

Поздрављамо Вас на овај најсветлији и најрадоснији Празник над празницима – Васкрсење Христово из мртвих,

свеславним и победоносним хришћанским поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!


Из Нашег очинског срца препуног Пасхалне радости, придружујемо се јављању победоносне новѝне живота, богонадахнутим речима Светог Јована Дамаскина:

„Богоотац Давид је пред старозаветним ковчегом

скачући играо, а ми народе Божји и свети,

видећи остварење оног јављања,

 веселимо се побожно,

 јер васкрсе Христос свесилни.”

(Пасхални канон – 4. песма)

Кроз ове оживљујуће стихове богослужбене поезије, свет тајанствено спознаје вечни карактер Христовог дара живота, живота који не ишчезава пуком људском смрћу и нашим одласком са позорнице овоземаљске привремености. Доминацију највећег људског непријатеља и природне последице греха – смрти, руше Христове голготске ране на Живоносном Крсту, и од тада, смрт постаје само прелазни моменат ка вечитој радости у незалазном Дану Његовог Царства на Небесима.

Васкрсење Христово, најљубљенији, тако преображава наше васцело битисање на земљи, и враћа му његов узвишени, потпуни смисао. Јер Христос, који „саобразивши се телу наше слабости“ (Анафора Св. Василија Великог), постаде слика нашег ишчекивања – остварење јављања старозаветног ковчега спасења. Онај који није створио смрт, добровољно је дао Себе у замену за смрт, једном заувек је раскинуо паклене окове смрти који су нас држали у ропству, да би и сâм био „први у свему“, како то литургијски, и мистично созерцава СветиВасилије Велики.

У времену када смо поново приморани да будемо живи сведоци рата, рата који са собом доноси страховите људске патње, страдања и разарања, у вртлогу смрти који немилосрдно сатире и односи људске животе и тера у изгнанство, који разбија породице и затире рођена огњишта, питамо се, какав то одговор може утешити понижену, злостављену, затворену и прогнану људску душу, и оне који морају да се боре за голи живот на тананим маргинама данашњег друштва? Вера којом смо позвани речима старозаветног пророка Осије, и новозаветног апостола Павла, кроз Васкрслог Христа, Њега и у Њему, који је испуњење свих наших очекивања, та вера нам сада одговара: „Смрти, где ти је жалац? Паклу, где ти је победа?“ (Осија 13,14; I Кор. 15, 55). Јер Христос Васкрсе Свесилни, Христос – Победитељ смрти, болести и свих наших недуга!

Свом богомдатом изразу да „Христос лагано корача“, Свети владика Николај Жички и Охридски придодаје и ову мудрост: „Богу нису потребне тренутне, већ трајне победе.” Стога је на нама, љубљени, да као и увек будемо на страни Бога и Васкрситеља нашег из сваке смрти и беде. „Бог ће помоћи,“ ревносно је сведочио и наш свети Патријарх српски Павле, „ако има коме да помогне“. Борећи се против нечастиве исхитрености зла која покушава да надвлада светом у тренуцима када чезнемо за миром, истином и правдом, нашу једину наду положимо у Господа, који нас, управо због тога, пред своје добровољно страдање смирено теши: „Гледајте да се не уплашите; јер све то треба да се збуде. Али још није крај“ (Мт. 24:6).

Стога, најљубљенији, сусрести са Васкрслим Господом значи живети у складу са Његовим Јеванђељем, које нас учи да Господ свима нама, свакоме  по  његовој мери, дарује Духа Светога, како би нас привео у заједницу светих. Да је та заједница, заједница мира и љубави, у којој ће се тужни утешити, a гладни и жедни правде наситити (Мт. 5:4,6), увек и изнова нас подсећа Спаситељ, када каже: „Ово сам вам рекао, да у Мени можете имати мир. У овом свету ћете имати невоље; али не бојте се, Jа сам победио свет“ (Јн.16:33).

Сада се и ми народе Божји, као псалмопојац Давид пре нас, видевши остварење оног јављања, веселимо побожно. Јер се у заједници са Васкрслим Спаситељем нађосмо утврђени у Ономе који је сишао у дубине наше људске природе да подигне палога Адама: „Стога, браћо моја драга и жељена, радости и венче мој, стој у Господу,” узвикује Свети апостол Павле, „тако чврсто стојте у Господу, драги моји...Радујте се свагда у Господу; опет велим: радујте се!“ (Филип. 4:1,4).


ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


Дано о Васкрсу, 2022. године.


ВАШ УСРДНИ МОЛИТВЕНИК ПРЕД ВАСКРСЛИМ ХРИСТОМ,


+Иринеј

ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ


Извор: Епархија источноамеричка