Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Љубав Божја је највећи дар који имамо


Празник Светог великомученика и победоносца Георгија и ове године свечано је обележен као храмовна слава цркве у Новом насељу, задужбине ваљевских привредника Видоја и Влајка Вујића. Свету Архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, игумана манастира Јовања архимандрита Михаила (Биковића) и више свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице предвођене вероучитељем Владимиром Ракићем

Свети великомученик и победоносац Георгије један од, као крсно име, најпрослављанијих светитеља у српском народу, био је оличење љубави према ближњем и праве хришћанске побожности. Свим умом и мислима исповедао је божанство Господа Христа и удостојио се да буде Његов сведок у крви и пострада ради своје вере у време гоњења хришћана, које је спроводио римски император Диоклецијан. Поучавајући верни народ у Храму Светог Георгија о житију овог ранохришћанског светитеља из Кападокије, за земаљског живота најпре војника, а убрзо потом и трибуна, Епископ Исихије је истакао да је он био испуњен великом љубављу, јер само из љубави човек може да учини таква дела. Оном љубављу којом љубимо ближње као део себе и која нас чини способним да се жртвујемо за њих. Свети Георгије је претрпео страшна страдања у славу Божју. Није хтео ни формално да принесе жртву римским божанствима. Видевши одушевљење мноштва људи према Светом Георгију, цар је наредио да се он погуби одрубљивањем главе.

Свети Георгије ни у најтежим мукама није заборавио да се помоли Богу и да тражи Његову благодат и благослов. Отишавши из овог света, стао је пред Господа Кога је љубио. Љубав Божја је највећи дар који имамо и који треба свакога дана да негујемо и развијамо. Као и дар памети, дар мудрости, дар савести, и дар љубави мора да се користи у складу са законом Божјим. Онда ти дарови цветају. Ако се не користе, они закржљају. Не могу да се униште, јер су дарови Божји и део наше природе, али могу да буду покопани у дубине наслагама греховних мисли и жеља. Једино покајање те наслаге скида, као и жива љубав према свим људима, чак и непријатељима. Та љубав треба да буде активна, да чинимо оно што је добро за ближње. Љубав без дела нема силе и може да буде и лажна- поручио је Владика Исихије. 

Након Литургије начињен је литијски опход око храма и одслужен помен за упокојене парохијане. Преломивши славски колач, Владика Исихије је честитао славу свима које је обележавање Ђурђевдана довело у новонасељски храм, узмоливши Господа да по узору на славног Божјег угодника сви заједно чувамо и умножавамо хришћанску љубав у својим срцима и, њоме вођени, чинимо дела у славу Божју. 


Извор: Епархија ваљевска