Type Here to Get Search Results !

Празник Светог великомученика Георгија – слава Саборног храма у Новом Саду


У петак, 23. априла / 6. маја 2022. године, житељи Новог Сада свечано су прославили престони празник Саборног храма Светог великомученика, победоносца и чудотворца Георгија. Прослављање празника отпочело је свечаним празничним бденијем, које је, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, служио протојереј Бране Миловац, настојатељ Алмашког храма у Новом Саду, уз саслужење свештеног братства Саборног храма.

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, као и новосадских свештеника и ђакона.

У својој архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио верни народ о празнику Светога великомученика Георгија. „Један од најживљих, најприснијих, најизразитијих примера мучеништва због сведочења љубави према Христу је управо личност светога Георгија. Зато се он назива великомучеником, али и победоносцем и чудотворцем, јер је Бог обдарио њега за живота да чини чудеса Именом Господњим, а и његове свете мошти по његовом упокојењу. Он није био никакав кукавица, нити слабић. Био је истакнути војник, војни заповедник у римској војсци. Није, дакле, био неко ко не зна шта значи борити се за оно што сматраш вредним борбе, а по потреби и жртве, ако буде требало. Али, када је дошло до тога да треба да бира, или да се одрекне Христа или да јавно пред гонитељима и мрзитељима исповеди своју веру у Христа, он је изабрао ово друго и зато је био мучен на најнечовечнији замисливи начин. У његовом житију се детаљно описују та страшна мучења којима је био подвргаван, али је остао доследан. Господ га је укрепљивао тако да је могао да издржи све и чак да у појединим тренуцима се показује као да није ни био мучен, јер је исцељиван благодаћу Божјом. На крају је погубљен, али то није била смрт његова него духовна смрт његових џелата, а за њега рођење за нови и вечни живот. И од тада он је велики светитељ Божји, присутан и својом молитвом заступник свих који призивају његове молитве. Зато се и ми данас радујемо овом празнику, овој слави. Ја вам свима честитам, како нашу храмовну славу овде тако и свечарима њихово крсно, породично име и нека, молитвама светог Георгија, у нашим смутним, бурним, тужним временима, када се ратује на све стране, да управо свети Георгије својим молитвама и просвећује, и надахњује и охрабрује све који су на путу Божјем. Господу нека је слава у све векове и из наших уста. Аминˮ, истакао је у беседи Преосвећени епископ Иринеј.  

После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око светог храма, уз читање одговарајућих јеванђелских одељака.

После опхода, владика Иринеј је благословио славске дарове, које су ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принели кумови храмовне славе, Војислав и Данијела Ковачевић. Светој Литургији је присуствовао господин Никола Перваз, председник Црквене општине у Новом Саду.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке