Type Here to Get Search Results !

Слава Светониколајевског храма у Новом Саду

У Недељу Самарјанке, на празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског, 9/22. маја 2022. године, на светој архијерејској Литургији у Светониколајевском храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона.

Беседећи после прочитаних јеванђелских одељака, Преосвећени владика Дамаскин је рекао да су, попут жене Самарјанке, и данас сви људи гладни и жедни речи Божје и да ту глад и жеђ не могу утолити ни телесна храна и пиће, ни овосветска наука, уметност или философија. „Господ управо једној жени открива да је Он Васкрсење и Живот и да ће онај ко верује у Њега живети вавек. Зато, драга браћо и сестре, видимо које достојанство Господ у Својој проповеди показује управо женском роду. Ова жена Самарјанка одлази у своје село и говори људима да је видела Месију и да јој је Он рекао све што је она учинила. Они долазе и разговарају са Њим, Он борави код њих два дана и говори им и проповеда Своју свету науку, Своју благу реч о Јеванђељу. Своју науку излаже управо њима, Самарјанима који су били одбачени од Јевреја, показујући тиме да је Његова проповед универзална, да није упућена само једном народу, иако је тај народ изабрани народ, него је упућена целом човечанству. Вода жива коју Господ нуди овој жени јесте благодат Духа Светога која је сишла на свете апостоле на празник Педесетнице. Али, сведоци те воде живе јесмо и ми који смо се данас сабрали на овоме светом месту, у овоме храму Божјем. Господ каже жени Самарјанци да се будућа покољења неће клањати Њему ни у Јерусалиму, ни у Самарији на гори, него да ће се клањати у духу и истини, а то јесте управо у Цркви Божјој на светој Евхаристији. Када се ми причешћујемо онда певамо оне чудесне речи: Тело Христово примите, Источника Бесмртнога окусите. Тај Источник или Извор бесмртности јесте управо Господ и Спас наш Исус Христосˮ, нагласио је владика Дамаскин у својој беседи. Епископ Дамаскин је у беседи даље истакао да је и свети Николај Мирликијски од младости био жедан и гладан речи Божје, да се читавог свог живота трудио да помаже ближњима и да своју веру потврђује делима. На крају је честитао окупљеном верном народу храмовну славу, пожелевши им да се угледају на живот и добра дела светог Николаја Мирликијског.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, а потом и чин благосиљања славских дарова. Протојереј Миодраг Андрић, настојатељ Светониколајевског храма, заблагодарио је Преосвећеном епископу Дамаскину на љубави и части указаној служењем свете Литургије на дан престоног празника храма. Светој Литургији присуствовао је и г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке