Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије посетио Телевизију Храм и гостовао у јубиларном издању емисије "Врлинослов"


У недељу 8. маја 2022. године након светог евхаристијског сабрања, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије благоизволео је да посети редакцију Телевизије Храм Архиепископије београдско-карловачке и том приликом благословио све запослене са жељом да васкрсли Христос свима буде на здравље и спасење. Његова Светост је био гост јубиларног 100. издања емисије Врлинослов у којој је говорио о молитви.

Молитва је побожан разговор душе човекове са Богом, узношење ума и срца Богу. То је духовна веза између разумне твари и Творца, између земаљског сина и небеског Оца. Од свога постанка људи су се молили Богу кaко су знали и умели. Када је Спаситељ сишао на земљу и уподобио се са људима, није укинуо молитву него јој је дао облик и упутства каква она треба да буде. Молитва треба да буде искрена из срца, а не разметљива, хвалисава и дволична – како су се молили фарисеји.

Гостујући у јубиларном издању емисије "Врлинослов", Патријарх Порфирије је говорио о значају врлине као саставног дела хришћанског етоса, да би потом говорио о молитви као дисању душе. Из архипастирских поука Патријарха Порфирија о молитви закључујемо и спознајемо свештену истину да је Бог извор вечног живота и свих истинских и вечних добара. А према речима првојерарха Српске Цркве, потребно је да помоћу молитве одржавамо духовну везу са Њим, и кроз њу, као неки канал, примамо Његове дарове. 

Поред указивања на значај и освећујућу силу молитве, Патријарх Порфирије је гледаоце Телевизије Храм поучио о видовима молитве, указујући да свака молитва води ка заједници и сабрању, тј. да лична (келејна) молитва води ка заједничарењу које своју круну добија у Евхаристији. 


Извор: Телевизија Храм