Type Here to Get Search Results !

Емисија „Етосˮ - проповед христолике љубави и васкрсне радости


Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја, Телевизија Храм реализује циклус емисија са ученицима средње школе за дизајн „Богдан Шупутˮ у Новом Саду

Надахнути благословом Његовог Преосвештенства Господина Иринеја, Епископа бачког, ученици који похађају часове Верске наставе, предвођени својим катихетом Браниславом Илићем, припремају циклус емисија које су посвећене основама наше вере. Емисија „Етосˮ, самим својим називом гледаоца упућује на речи Светог Апостола Јакова да је „Вера без дела мртваˮ , те да васколики благодатни живот у Цркви Христовој подразумева активно учествовање у светотајинском и свеврлинском смислу.

Пред гледаоцима Телевизије Храм је емисија дијалошке форме у којој ученици и њихов катихета промишљају о најважнијим питањима живота у Цркви Христовој; о свештеном богослужењу, молитви и посту којима освећујемо своје време и живот; о светој Евхаристији као Тајни над тајнама која је жила куцавица свеколиког црквеног постојања; о породици као домаћој Цркви; о хришћанину као човеку који ходи земљом, али је духовним погледом загледан у небеса; о светим врлинама као реалности којом постајемо живо – ходеће Јеванђеље, итд. Катихета са својим ученицима поручује да је хришћанска љубав „могућа немогућност“, да се види Христос у сваком ближњем, без обзира ко је он, а кога је Бог, у свом вечном и тајновитом плану, одредио да уђе у наш живот, бар за један часак, и не као случајност ради „добра дела“ или ради вежбања у човекољубљу, већ као почетак вечног дружења у Самоме Богу. 

Надамо се да ће семе које са благословом сеју ученици новосадске уметничке школе, произрасти дивне и благословене плодове, те да ће у срцима браће и сестара који буду у улози гледаоца, распалити пламен вере, наде и љубави, како би сви једним устима и једним срцем прославили Васкрслог Господа речима: Дан је Васкрсења! Слављем се просветлимо, једни друге загрлимо и рецимо браћо свима, па и онима који нас ненавиде! Васкрсењем опростимо  све и тако велегласно запевајмо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима у гробовима живот даровавши!