Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празника преподобног Петра Коришког


Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ на Радио-Беседи посвећено је празнику преподобног и богоносног оца нашег Петра Коришког.


У оквиру емисије, поред разговора о светитељевом животу, подвигу и истрајном ходу уским путем који води у живот вечни, говорили смо о химнографији у светитељеву част, а у којој се преподобни Петар Коришки велича као угодник Божји који је нама пример и образац смирења, љубави, кротости, а изнад свега пример истрајног живота у Христу.

Преподобни Петар Коришки рођен је у селу Кориша, које се налази изнад манастира Светог Марка код Призрена. Подвизавао се врло тврдо и истрајно, а у тешкој борби са демонским искушењима показао се победоносан. Око њега се сабрало мноштво монаха и он им је био наставник. Бежећи од људске славе, он се неко време склонио у Црну Реку, где се касније подвизавао свети Јоаникије Девички. У старости упокојио се у својој пештери у Кориши. Над његовим чудотворним моштима цар Душан подигао је храм, који је био хиландарски метох. У новије време остатак моштију светог Петра пренет је у манастир  Црну Реку, где и данас почива.


Аутор емисије: катихета Бранислав Илић


Извор: Инфо-служба Епархије бачке