Type Here to Get Search Results !

Свети краљ Милутин – слава Верске службе Војске Србије


У недељу, 12. новембра 2023. године, у цркви Светог апостола и јеванђелисте Марка на Ташмајдану у Београду свечано је прослављен Свети краљ Милутин – слава Верске службе Војске Србије, као један у низу догађаја којим се у текућој години обележава десетогодишњи јубилеј обнове и успостављања Верске службе у Војсци Србије.


Дан Верске службе, 12. новембар, празнује се као спомен на 1839. годину када је по први пут законски дефинисано вршење верске службе у Војсци Књажевине Србије. Празнична свечаност отпочела је богослужењем свете архијерејске Литургије којом је, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао његов викар, Преосвећени Епископ липљански и војни г. Доситеј, уз саслужење братства храма, свештенства и ђаконâ из Архиепископије београдско-карловачке и других епархија Српске Православне Цркве, укључујући и све војне свештенике. Током свете Литургије појао је мешовити хор цркве Светог Марка под уметничким руководством проф. Предрага Миодрага, а вероучитељ Милош Младеновић је рукоположен у свештени чин ђакона.

У богослужењу су учешћа узели кадети Војне академије, сви помоћници војних свештеника, уз бројне активне и умировљене представнике Министарства одбране и Војске Србије, као и појединце који су свесрдно помогли заживљавање верске службе у војној средини.

У самој завршници свете Литургије Епископ Доситеј је благословио славске дарове и најзаслужнијима уручио Патријархову грамату признања за изузетан допринос обнови Верске службе у Војсци Србије. У број одликованих најпре су уврштени кључни људи који су се у своје време својски заузели, било да су из система одбране или ван њега, да пројекат обнове Верске службе у Војсци заживи у пуној мери, а затим сви православни свештеници, уз римокатоличког капелана и исламског имама, који су од првог дана ступили на духовну службу у Војсци, са њиховим помоћницима из прве генерације.

После богослужења уследила је пригодна свечарска трпеза у помоћним просторијама храма.

Ове године, одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, црква Светог апостола и јеванђелисте Марка је одређена за саборни храм војног свештенства и место духовног окупљања христољубивих припадника Војске Србије на челу на Епископом војним. Јубилеј верске службе био је и прилика да се саберу досадашња искуства, успеси и искушења са којима се Верска служба у протеклих десет година суочавала у свом раду. Разговарало се и о даљим корацима за унапређење и развој Верске службе како у систему одбране, тако и унутар структуре наше помесне Цркве.


Извор: Инфо-служба СПЦ