Type Here to Get Search Results !

Нови напад на Србе на Косову и Метохији


Како јутрос, 28. августа 2016. године, јављају агенције, Албанци, махом мештани Мушутишта, блокирали су пут који води према порушеној цркви Богородице Одигитрије на чијим темељима су јутрос расељени Срби желели да присуствују Литургији поводом празника Велике Госпојине.


Демонстранти носе албанске заставе и узвикују пароле "УЧК, УЧК". Албанци из Мушутишта су путем друштвених мрежа позивали претходних дана сународнике из Суве Реке и околних села да данас спрече долазак Срба у Мушутиште. Око 150 расељених Срба, међу њима има и деце, налази се у три аутобуса и чекају да се створе безбедносни услови како би наставили пут ка Мушутишту.
Последња вест: Како јављају агенције, аутобуси са Србима око 12 сати у пратњи полиције вратили су се из Суве Реке и запутили се према манастиру Зочиште код Ораховца где ће бити обављен славски обред. У сукобу полиције и Албанаца повређено је неколико полицајаца и албанских екстремиста, док је њих двадесетак приведено. Окупљени Албанци су се повукли поред пута, али су припремили гомиле камења којим су гађали и припаднике специјалне полиције.
Расељени и протерани Срби у аутобусима чекају дозволу за одлазак у село јер су добили гаранције од полиције да ће бити безбедно спроведени до порушене цркве, на чијим би темељима требало да буде служена Великогоспојинска Литургија. Раније је из Епархије рашко-призренске најављено да Литургију у Мушутишту треба да служи јереј Слободан Ђорић уз саслужења монаха из Високих Дечана.
Мушутиште је једно од највећих села на Косову и Метохији, налази се на обронцима Шар планине, сверозападо од Призренске долине. Цркве у Мушутишту, којих је било укупно једанаест, у културно-историјском и верском погледу представљају вековима јако упориште српског православног народа на Косову и Метохији.
У јуну 1999. године манастир Свете Тројице у Мушутишту Албанци су опљачкали, а у јулу исте године и разнели експлозивом. Ватра је након експлозије захватила и све зграде у манастирској порти у којима су уништени и сви древни рукописи и иконе које су ту чуване. И црква Богородице Одигитрије је опљачкана и оскрнављена од стране локалних Албанаца. Свештеникова кућа и парохијски дом су опљачкани и запаљени, а црква је дигнута у ваздух и спаљена. Запаљени су и стари борови који су се налазили у црквеној порти. Након доласка немачких снага КФОР-а 1999. године и црква Светог архангела Михаила је спаљена и делимично срушена.
У Мушутишту се налазе два храма посвећена Светом Николи (у Горњој махали и Црквеној махали), као и храмови Светог Атанасија, Светог Ђорђа, Свете Петке и Светог Спаса. Храм Светог Симеона налазио се између Црне реке и Деловачке реке. Њега је Свети краљ Стефан Дечаниски заједно са виноградима, млиновима и другим добрима даровао цркви Богородици Љевишкој у Призрену.
На месту Царевац се налазио још један храм, док се високо у планини изнад Мушутишта, у Русеничкој гори, налазе испоснице Матос и Русеница. Ове испоснице су познате и као Матоске пећине, налазе се у литицама стена високим преко 60 метара, има их осам. Оне су у луку, у пет-шест редова, пењу једна изнад друге, међусобно су повезане степеништима клесаним непосредно у стенама. Ово је један од најважнијих и најмање истражених делова мушутишког верско-историјског комплекса Русеничке Горе, неке врсте српске Свете Горе. Налазе се у изворишном делу Матоског потока који се са северних планина Русенице слива у село Мушутиште.
Подсећамо да су се слични напади на Србе у Мушутишту и раније догађали. Из архиве Информативне службе Српске Православне Цркве издвајамо вест објављену на данашњи дан 2014. године:
припремила Информативна служба СПЦ