Type Here to Get Search Results !

Готово је срце моје, певаћу и псалмопојаћу славу Твоју! (Пс 56, 8)

Хор Преподобне и богоносне мајке наше Ангелине крушедолске више од две деценије доприноси богослужбеном благољепију у Сабором храму Светог Василија Острошког у Никшићу. На нашем порталу можете пратити све актуелности о раду овог хора којим уметнички руководи проф. Ана Бојић.

* * *

Други о хору:

Катихета Бранислав Илић за Радио-Глас Епархије нишке: Драги гости из Никшића донели су љубав и васкрсну радост

Честитка катихете Бранислава Илића поводом славе хора Преподобне мати Ангелине из Никшића

Катихета Бранислав Илић: Двадесет година славопоја Господу и сведочења љубави у Христу

Интервју катихете Бранислава Илића са проф. Аном Бојић за "Православље": Двадесет година умилног славопоја Господу и ширења христолике љубави

Емисија о богослужбеним особеностима празника Преподобне мати Ангелине крушедолске 

Значајнији догађаји:

Сусрет у љубави прожет молитвом и песмом

Славопој Господу из чистог срца - концерт хора Преподобне мати Ангелине из Никшића одржан у Зајечару

Хор преподобне мати Ангелине из Никшића учествовао на шестом Фестивалу хришћанске културе у Епархији тимочкој

Хор Преподобне мати Ангелине Никшићу даровао концерт поводом јубилеја – 20 година постојања

* * *

Вести:

Добро нам је овде бити - Хор Преподобне мати Ангелине увеличао сабрање у манастиру Сомина

Сусрет у љубави прожет молитвом и песмом

Хор Преподобне мати Ангелине у посети Епархији бачкој

Небоземна радост у Сремским Карловцима - никшићки хор ангелским појањем увеличао литургијско сабрање

У славу Божју, а у част Преподобне Ангелине - Никшићки хор одржао величанствени концерт у Беочину

Хор Преподобне мати Ангелине на поклоњењу кивотима светих који почивају на Фрушкој Гори

Дан радости и благослова - никшићки хор прославио славу у окриљу моштију њихове заштитнице

Хор Преподобне мати Ангелине допринео благољепију сабрања у Светогеоргијевском храму у пивском селу Трса

Хор Преподобне мати Ангелине појањем увеличао Петровдански сабор на Цетињу

Котор: Запажени концерт хора Преподобне мати Ангелине из Никшића

Хор Преподобне мати Ангелине појањем увеличао прославу Недеље Православља на Цетињу

Епископ Атанасије уручио Архијерејску грамату хору "Преподобне мати Ангелине" из Никшића

Торжествено прослављена слава никшићког хора Преподобне мати Ангелине

Хор "Преподобне мајке Ангелине" никшићког Саборног храма прославио је своју небеску заштитницу и двадесет година плодоносног постојања

Хор Преподобне мати Ангелине прославио славу у никшићкој Саборној цркви


* * *

Мултимедијални садржаји:

Хор преподобне мати Ангелине из Никшића својим славословним и љубављу испуњеним учешћем увеличао је свечано отварање шестог Фестивала хришћанске културе. Доносимо видео запис концерта који је уприличен љубављу и умешним појањем чланова знаменитог никшићког хора којим уметнички руководи проф. Ана Бојић:

* * *

Поводом јубилеја – 20 година постојања и рада црквеног хора Преподобне мати Ангелине крушедолске, под уметничким руководством проф. Ане Бојић, у препуној сали Никшићког позоришта, у недељу 24. октобра 2021. уприличен је концерт овог хора са гостима. Доносимо видео запис концерта:


* * *

Хор " Преподобна мати Ангелина" из Никшића

Љета Господњег 2001. проф. Ана Бојић добија позив да са својим ученицима припреми неколико пјесама за Дјечији сабор, који се организовао на Цетињу. Девет одабраних дјевојчица, за кратко вријеме са великом љубављу, трудом и жељом савладава одабране композиције. У том тренутку није било ни замишљено, ни планирано да постану црквени хор. Међутим, Божијом промишљу, након запаженог наступа, Блаженопочивши Митрополит црногорско – приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско – никшићки г. Јоаникије благословили су да дјевојчице постану хор Преподобне Мати Ангелине Крушедолке који ће функционисати при храму Св. Василија Острошког у Никшићу. Дуго времена хор је био само дјечији, а када су чланови стасали у зреле пјеваче, Владика Јоаникије је благословио да постане и омладински. 

Хор тренутно броји преко 150 чланова, укључујући и подмладак, који је посебан украс на сваком наступу. У хору ћете пронаћи професионалне музичаре, тј. професоре музике, сада већ познате оперске пјевачице, професоре солфеђа и клавира, дефектологе, стоматологе, новинаре, програмере, економисте, продуценте и многе друге профиле, а сви су на својим пољима изузетно успјешни. Многи су се кроз хор одлучили да упишу Музичку школу, а некима је то постао и животни позив. Први значајан успјех хора десио се свега десетак дана након оснивања на Цетињу, када су у продукцији радија Светигоре снимили касету са 12 композиција ,,Недеља у храму”. Недуго након тога, по благослову тадашњег Владике будимљанско – никшићког, а садашњег Митрополита црногорско– приморског господина Јоаникија отпјевали су и прву Литургију у Пивском манастиру, на празник Успења Пресвете Богородице. Од тада се хор молитвено сабира на Светој Литургији сваке друге недеље у храму Св. Василија Острошког, на којој појањем узноси своје молитве Господу. Сви чланови хора од диригента, проф. Ане Бојић су научили да је то нешто најважније у хорском животу, те да је то најдубља суштина њиховог постојања. Што се тиче концерата и наступа које су у претходним деценијама одржани, издвајају се поклоничка путовања, када су посјетили Грчку, Аустрију, Русију и Чешку, гдје су се тамошњој публици представили цјеловечерњим концертима. Поред концерата, хор је увијек пјевао на Литургијама у земљама гдје је гостовао, тако да су Санкт Петерсбург, Твер, Праг, Карлове Вари, Беч, Солун, Крф, само неки од градова и мјеста, гдје се појало на литургијском сабрању. Запажене концертне вечери имали су више пута у Београду и Новом Саду. Kада су у питању наступи у Црној Гори, публици су се представљали концертним програмом поводом 10 година постојања готово у сваком граду наше земље.

Посебно су значајни и увијек са собом носе највише одговорности и треме наступи у Никшићу, било да су у питању цјеловечерњи концерти, традиционални наступи на Светосавској академији или поводом Дана Светог Василија, као и поједини културно-умјетнички догађаји које увијек радо увеличају са по којом пјесмом. 

Двадесет година постојања, хор је обиљежио на јесен 2021. године, величанственим цјеловечерњим концертом у Никшићком Позоришту.

Са благословом епископа тимочког Илариона, хор је у септембру 2021. гостовао на Фестивалу хришћанске културе у Зајечару , одржавши том приликом цјеловечерњи концерт пред многобројном публиком. Такође је црквени хор Мајке Ангелине на позив домаћина два пута учествовао на престижном Фестивалу Хорске музике у Прибоју. Хор је добитник више признања, од којих су најзначајнија:

-Плакета за најбољи дјечији хор, додијељена од стране блаженопочившег Митрополита црногорско –приморског г. Амфилохија, на Цетињу 2011. године;

-Грамата коју је диригентици Ани Бојић додијелио Архиепископ петроградски, господин Амвросије, са благословом за напоран рад у славу Свете Цркве и сјећање о посјети Православне духовне академије у Санкт – Петербургу, 2015. године- Архипастирска грамата којом је одликована диригентица Ана Бојић од руке епископа будимљанско– никшићког господина Јоаникија за показану љубав према љепоти дома Божијег и светим богослужењима, као и за дугогодишње успјешно руковођење хором Преподобне Мати Ангелинесрпске, у Никшићу 2017. године;

-Орден Преподобне Мати Ангелине којом је одликована диригентица Ана Бојић у Манастиру Kрушедол, од стране Епископа сремског господина Василија, 2018. године.

-Архипастирска грамата за допринос у учешћу на Осмом фестивалу хорске музике у Епархији милешевкој, Прибој, 2022. године.

Репертоар хора Преподoбне Мати Ангелине чине српске, црногорске, грчке и руске духовне и свјетовне композиције, које често имају и по више од четири гласа, а њихова лична карта јесу етно пјесме, како из Црне Горе, тако и из земаља окружења, које публика увијек са одушевљењем испрати. Ту врсту музичког материјала обрађују аутентично, често мијењајући изворне аранжмане, линије пратећих гласова, уз пратњу разноврсних инструмената, дајући на тај начин свакој композицији свој лични печат.

Диригент хора, проф. Ана Бојић завршила је Основну музичку школу ''Дара Чокорило'' 1990. године у Никшићу, Умјетничку школу за основно, средње музичко и балетско образовање ''Васа Павић'' 1994. године у Подгорици, као носилац дипломе ''Луча''. Дипломирала је на Музичкој академији на Цетињу, одсјек Општа музичка педагогија 1998. са просjечном оцjеном 9,42. Двије године раније, на трећој години студија, проглашена je најбољим студентом Музичке академије, као и Универзитета Црне Горе за ту годину, са могућношћу уписивања магистарских студија по сопственом избору на територији бивше Југославије. 

По завршетку студија, засновала je радни однос у Основној музичкој школи ''Дара Чокорило'' као професор солфеђа, теорије музике и хорског пjевања. Упоредо са запослењем у музичкој школи, радила je као професор музичке умјетности у ЈУ Електро – металуршкој школи, као и у ЈУ Економско – угоститељској школи у Никшићу. 

Године 2000. као умјетнички руководилац – диригент хора Oсновне музичке школе ''Дара Чокорило'' била je добитник друге награде на републичком такмичењу у Тивту. Исте године, на Југословенском и Међународном такмичењу у Шапцу, такође je била добитник друге награде, као и на Републичком такмичењу у Котору, 2002. године.

Године 2001. постаје умјетнички руководилац – диригент црквеног хора Преподобна Мати Ангелина, на чијем челу је и данас. Током двије деценије постојања, хор је био значајан и достојан репрезент и амбасадор духовног, културног и историјског насљеђа Црне Горе, кроз етно музику која је на његовом репертоару. Хор је представљао Црну Гору у Србији, Хрватској, Албаниjи, Босни и Херцеговини, Чешкој Републици, Мађарској, Румунији, Аустрији, Грчкој и Русији, гдје су остварени запажени наступи, а занимљивост је, да је хор поводом деценију оснивања, одржао концерте у готово свим градовима Црне Горе. 

Професорица Ана је и добитница више архипастирских грамата и признања, од којих се издвајају:

• Грамата за напоран рад у славу Свете Цркве и сјећање о посјети Православне духовне академије у Санкт – Петербургу, 2015. године; 

• Архипастирска грамата за показану љубав према љепоти дома Божијег и светим богослужењима, као и за дугогодишње успјешно руковођење хором Преподобне Мати Ангелине српске, у Никшићу 2017. године;

• Орден Преподобне Мати Ангелине у Манастиру Kрушедол, 2018. године;

Од 2005. године проф. Бојић обавља функцију руководиоца актива за солфеђо и теорију музике. Под њенм менторством, на Међународном такмичењу у Пожаревцу, ученици су 2017. и 2018. године у изузетно јакој конкуренцији из земаља региона добитници укупно седам првих награда. 
Од 2019. године, проф. Ана Бојић врши функцију помоћнице директора у Школи за основно и средње музичко образовање ''Дара Чокорило''. 

Њен професионалан и лични пут усмјерен је на педагошки рад са различитим узрасним групама, кроз образовни и слободно можемо казати, вјероучитељски приступ, јер је у генерацијама људи пробудила љубав према Господу и извела их на прави пут.