Type Here to Get Search Results !

О документарној серији Константиново наслеђе


Документарна серија КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ (Православна култура – ХХI век) направљена је је као дијалог Православне Цркве са Савременом културом света. Серија разбија уобичајене предрасуда да се о теми која интересује многе, нема скоро ништа рећи – јер је Црква „ван овога света“. Пре седамнаест векова хришћанство је у личности цара Константина ушло у чврст загрљај са светом. У загрљају којим је Црква повела свет ка вечности Божијег Царства, настала је православна култура, која још увек није довољно позната чак ни православнима. Том посебном културом бави се ова серија.



У 6 једносатних епизода серија нас суочава основним проблемима на којима је „запела“ савремена цивилизација и одговорима на те проблеме које православље нуди. У првој епизоди тема је „проблем вредности“, у другој „проблем времена“, у трећој „проблем простора“, четвртој „проблем тела“, петој проблем „приче и језика“, шестој „проблем заједнице“.
     Серија је снимана по највишим стандардима за ту врсту програма, уз коришћење велике документације, снимања на градским улицама али и у црквама и манастирима Србије, уз учешће великог броја саговорника и игране сцене са статистима. Динамично монтирана са озбиљном постпродукцијом, серија КОНСТАНТИНОВО НАСЛЕЂЕ урађена је у продукцији Епархије нишке по идеји и благослову Епископа нишког Јована.
     Сценарио и режија: ђакон Ненад Илић.
     Директори фотографије: Драган Ракићевић и Ђорђе Дружетић.
     Монтажа: Владимир Петровић.
     Музика: Александар Костић.