Type Here to Get Search Results !

Свети Јован Владимир обједињује све балканске народе


Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован и Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештали су 17. септембра 2016. године у Бару крстионицу Саборног храма Светог Јована Владимира и у њој са свештенством служили свету архијерејску Литургију.


Богослужењу су присуствовали и у њој молитвено учествовали викарни Епископ диоклијски г. Кирило и умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије.
Одговарали су чланови Црквеног хора „Свети новомученик Станко“ из Никшића под управом Ленке Дурутовић. У току свете склужбе обављено је саборно крштење дјеце и одраслих.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља архиепископ Јован је рекао вјернима да су сви новокрштени данас умрли Господњом смрћу, али истовремено су сви рођени за нови живот и обећану земљу. -Како је лијепо вијдјети нове станаре у тој обећаној земљи. Како је лијепо учествовати у догађају када се умножава становништво обећане земље, јер улазак у Цркву је улазак у ту обећану земљу. Зато се Црква данас радује, рекао је Владика.

Он је рекао да Свети Јован Владимир обједињује све балканске народе. -Ријетки су такви људи, који обједињују, као што обједињује Свети Владимир. Његовом мученичком смрћу објединио се балкански народ. И сад сви кажу да је њихов Свети Владимир, што је и тачно. Јер, светитељ је светитељ свих, онај који припада Царству Божјем. А кад неко припада Царству Божјем, припада свима, рекао је Архиепископ охридски благодарећи митрополиту Амфилохију што га је позвао да учествује на Међунароном научном скупу о Светом Јовану Владимиру.

На крају Литургије митрополит Амфилохије је казао да је радост свих присутних због учешћа у светој тајни саборног крштења дјеце и одраслих. -Посебни благослов имамо што је овдје са нама Архиепископ охридски и Митрополит скопски Јован, који је био предсједник овог научног скупа. А треба имати у виду да је у вријеме Светог Јована Владимира овај простор канонски припадао Охридској Архиепископији. Па и то је једно знамење - да наследеник великих Архиепископа охридских, међу којима посебно да поменемо Светога Теофилакта и друге велике Архиепископе, данас овдје са нама, што је освећивао ову крстионицу и овај свети храм и што је принио свете Дарове Господу и благословио хљеб наш и вино наше које се преобразило у Тијело и Крв Христову, рекао је владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је позвао све вјерне да 24. и 25. септембра присуствују и учествују у свечаности освећења барског Саборног храма и најавио долазак на ову светковину Патријараха јерусалимског Теофила и српског Иринеја, поглавара Албанске Православне Цркве архиепископа Анастасија, као и представника свих помјесних Православних Цркава.

Потом је у крипти барском Саборног храма одржана свечана сједница Организационог одбора за освећење храма, на којој је митрополит Амфилохије уручио специјалне захвалнице добротворима и приложницима храма.

Данашњем сабрању присуствовали су и учесници Међународног научног скупа о Светом Јовану Владимиру, који су након Литургије заједно са митрополитом Амфилохијем посјетили Свач, темеље манастира Пречиста Крајинска и бунар Светог Јована Владимира.