Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион началствовао Св. Архијерејском Литургијом у Сокобањском храму Преображења Господњег


Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је на празник прослављања светог Јована Богослова, 9. октобра 2016. године, свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сокобањи. Епископу су саслуживали свештеници сокобањског и зајечарског намесништва, уз појање хора „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара.



У току свете Литургије, након малог входа, владика Иларион је одликовао правом ношења напрсног крста протојереја Љубомира Јовановића, пароха јошаничког, а јереја Зорана Голубовића, старешину Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, звањем протонамесника.


Беседећи поводом данашњег празника владика је рекао да Господ све нас непрестано благосиља у Цркви својој, сваки наш труд и добро дело препознаје, а ми тај благослов треба да примимо и сачувамо, јер шта то ми можемо да принесемо Богу своме, осим молитава благодарности за било који успех и радост у животу. Шта му можемо дати што већ није Његово. На литургији кажемо „Твоје од твојих..“, јер нам је све дао на дар и ти дарови су и таланти о којима смо чули у светом Јеванђељу. Бог различите таланте даје људима, неко добије више, а неко мање, и у односу на то шта чинимо са добијеним даровима Господ нас благосиља или осуђује наш немар, лењост и небригу о спасењу. Човек који не уме да умножи своје таланте треба да се стави у послушност ономе ко уме да управља и да умножава, и да тако обојица добију благослов од Бога. Нека би свети Јован богослов и јеванђелист заједно са својим братом светим апостолом Јаковом био наш заступник пред престолом Божијим, а његово свето Јеванђење било увек уз свештенослужитеље Цркве Божије.


У пратњи свештеника владика је обишао парохијске домове у порти цркве на којима се изводе грађевински радови, а потом присуствовао уприличеној  трпези гостопримства. Том приликом владики и присутнима се обратио протојереј-ставрофор Љубомир Јовановић речима захвалности за додељени чин, благодарећи владики Илариону на подршци, разумевању и части коју је указао њему и његовој породици.