Type Here to Get Search Results !

У Темишвару обележен јубилеј Епископа будимског Лукијана и отворена ризница


Две деценије архипастирског делања Епископа будимског г. Лукијана (Пантелића) и обнова и отварање епархијске ризнице, били су повод за свечаност у Темишвару којој је присуствовао и Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Архипастирски рад Владике Лукијана је резултирао очувањем великог броја храмова Српске Православне Цркве у Епархији темишварској чији је он администратор.
Збирка богослужбених предмета и уметничких дела која се чувају у епархијској ризници датира још из 1904. године. Иницијативу за њено формирање је покренуо тадашњи епископ Георгије Летић о којем је, описујући сопствено темишварско детињство, надахнуто сведочио и највећи писац нашег језика Милош Црњански.
„Захваљујући тој иницијативи, овде су сачувани драгоцени предмети из целе Епархије, а оно на шта смо ми посебно поносни јесте то што су највећи део њих, у периоду од 2013. до 2016. године, рестаурирали и конзервирали стручњаци Галерије Матице српске и Покрајинског завода за заштиту споменика културеˮ, истакао је пгосподин Илић.
Обележавању јубилеја Епископа Лукијана и отварању ризнице присуствовали су и челни људи поменутих двеју институција које су вршиле рестаурацију; Тијана Палковљевић Бугарски и Зоран Вапа. Ризница је, иначе, смештена у реновираном делу Владичанског двора, уз темишварски Саборни храм у коме је светом Литургијом обележена и храмовна слава – Свети Јосиф нови темишварски. Епископу Лукијану је на светој Литургији саслуживало више од шездесет епархијских свештеника.
Свечаности су присуствовали и Лазар Манојловић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Славољуб Аднађ, посланик Савеза Срба Румуније у румунском парламенту и познати књижевник Славомир Гвозденовић.

Извор: Беседа