Type Here to Get Search Results !

Специјалним бројем посвећеним Светом Јовану Владимиру оживљен часопис Удружења књижевника Црне Горе „Стварање“


Часопис Удружења књижевника Црне Горе – СТВАРАЊЕ, након што је 2012. године престао са излажењем, обновљен је јучерашњим појављивањем новог броја као слављеник који се подарио у славу још два велика јубилеја: миленијум од мученичке кончине првог српског светитеља Јована Владимира, 70. година Удружења књижевника Црне Горе и његовог књижевног часописа. С правом се може рећи – достојан великих јубилеја.

“Стварање” су приредили писци: Милица Бакрач, Новица Ђурић и Будимир Дубак, дизајнирао га Борис Шундић а штампање помогао Српски национални савјет.
И заиста нови број “Стварања” је свједочанство да су три јубилеја национални понос писаца и цјелокупног Његошевог народа, јер свједочи о древним државним, вјерским, духовним и културним темељима, на којима почива негово неуништиво биће.
На око 250 страна, са дестине фотографија, историјских сведочења, до близу педесетак пјесничких остварења ново “Стварање” уградило је себе, Удружење књижевника у темеље културне историје Црне Горе, оне које је градило, зидало са оснивачима Удружења и покретачима “Стварања” све писаца који данас настваљају да бране културне и духовне вриједности свога народа.
Свако слово записано у “Стварању” је милост Божја, осведочена у бројним казивањима кроз цијели миленијум до остварења у савременој књижевности.
А “Стварање” биљежи Слово Митрополита Амфилохија Радовића, Владике Николаја Велимировића, аве Јустина Поповића, Андрије Качић-Миошић, Лазара Лазаревића, Јована Стерије Поповића, Петра Прерадовића, Књаза Николе. П.Ј. Одовића, Стевана Сремца, Будимира Дубака, Јована Пламенца, Благоја Баковића и др Васиља Л. Јововића.
“Читанка Стварања свједочи да Свети Јован Владимир непресушна инспирација и нововремених пјесника и писаца, не само наших. Од последњег епског барда Радована Бећировића Требјешког, до Момира Војводића, Јована Дујовића, Рајка Петрова Нога, Илије Лакушића, Веселина Ракчевића, Гара Јовановића, Вишње Косовић, Милице Краљ, Радомира Уљаревића, Ивана Негришорца, Бећира Вуковића, Новице Ђурића, Андрије Радуловића, Милице Бакрач, да поменемо само неке који су заступљени у овој свечаној књизи „Стварања“, посвећеној Светом Јовану Владимиру, поводом 1000 година од његове мученичке кончине и 70 година Удружења књижевника Црне Горе и часописа „Стварање“. Ова књига је и прилог великом васељенском догађају – освећењу велелепног храма Светог Јована Владимира, у Бару”, написао је, између осталог, у предговору “Стварања”, писац Будимир Дубак.
Читанка „Стварања“ је мало уздарје писаца првом српском светитељу, у вријеме, како каже митрополит Амфилохије, када смо „поново у потрази за собом и својим саборним памћењем и предањима, природно је да се враћамо овим просторима и оним личностима које су их оплодиле и освештале својим дјелима и подвизима. Личност и дјело Св. Јована Владимира има међу њима прворазредни значај“.