Type Here to Get Search Results !

Свештеник Оливер Суботић: У вези са текстом о Новаку Ђоковићу у данашњем издању новина Српски телеграф

Rezultat slika za презвитер Оливер Суботић

По препоруци колега из Информативне службе СПЦ, јуче сам контактиран од стране новинара Српског телеграфа са молбом да кажем нешто о ставу Цркве према јоги и о томе шта то и на који начин у духовном смислу практикује Новак Ђоковић.

После кратког разговора са новинаром, у коме сам, између осталог, нагласио да нашем тенисеру и брату у Христу Господу не желим да шаљем јавне поруке преко новина, већ да бих волео да лично поразговарам са њиме о тим темама, договорили смо се да пошаљем кратку изјаву електронском поштом, са молбом да буде објављена у целости и без измене.
У данашњем броју Српског телеграфа је изашао текст о коме је реч, али се његовим читањем стиче другачији утисак. Наслов текста изражава уреднички став, у тексту се наводи да шаљем јавну поруку Новаку (иако сам нагласио сасвим супротно), док је моја изјава достављена електронском поштом у неколико битних момената скраћена, а негде и измењена, тако да се губи њена прецизност и обухватност. Из наведених разлога сматрам да је потребно моју изјаву пренети у целости и без измене, што чиним овом приликом.
Ауторизована изјава послата Српском телеграфу:
Став Православне Цркве о јоги је веома прецизно изразио Архиепископ Анастасије Јанулатос, један од најпознатијих православних теолога данашњице и један од највећих стручњака из области историје религије. Јанулатос истиче да вежбе у оквиру система јоге, ма колико у почетку неутрално деловале, ипак представљају део хиндуистичког наслеђа и да су својеврсна етапа у духовности која није спојива са православним хришћанством. Поготово су спорне  медитативне технике јоге које су резултат чисто људских напора и не ослањају се на благодат Божију која једина може да препороди и просвети човека. Православним хришћанима такве јоги-технике нису ни потребне, јер ми имамо исихастички метод умне молитве који даје истински мир и спокој. Унутрашња, умно-срдачна молитва, се вековима практикује у Православној Цркви, а пре свега на Светој Гори, и велика је штета што је то непознаница великом броју православних који мир траже у далекоисточним медитативним техникама које нису ни сенка онога што је исихастичко молитвено искуство.
Што се тиче Новака Ђоковића и актуелне теме у јавности у погледу тога шта сада носи око врата, ко му је нови тренер и чему га он учи, да ли су му медитативне технике кундалини јоге помогле или одмогле... мислим да је за свештеника у најмању руку непристојно да говори о томе јавно јер је то повезано са унутрашњим животом једног изузетног човека. Због тога бих волео да попричам са нашим шампионом приватно о тим темама, а не преко новина. С обзиром на степен његове интелигенције и отвореност, мислим да би за почетак било довољно само три минута приватног разговора да Новак повеже неке ствари и направи преокрет на духовном плану, а самим тим, разуме се, и на терену.
Порука је јасна: Ноле, уз тебе смо, а волели бисмо и да помогнемо, свако у свом домену и на свој начин.

свештеник Оливер Суботић,

главни и одговорни уредник часописа Православни мисионар, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве