Type Here to Get Search Results !

Викарни Епископ јегарски Јероним освештао Светосавски дом у Шајкашу


Житељи Шајкаша, већ трећу годину заредом, своју храмовну славу прослављају веома  свечано, низом културних свечаности и богослужења названих Дани светог Димитрија. И ове године Дани су започели годишњим концертом КУД-а Шајкаш, у суботу 5. новембра,  уз учешће драгих гостију: АКУД-а Соња Маринковић из Новога Сада и КУД-а Свети Сава из Каћа.

Након свете Литругије у недељу 6. новембра, уприличена је изложба фотографија о току радова на обнови светога храма и изградњи Светосавског дома. Након вечерњег богослужења истог дана, презвитер Жељко Латиновић је одржао предавање у препуном Светосавском дому на тему Хришћанин у савременом свету. У понедељак 7. новембра празничним бденијем је началствовао протојереј-ставрофор Чедо Опаница уз саслужење протонамесника Милорада Мировића. Евхаристијским сабрањем на дан празника началствовао је презвитер Жељко Латиновић. Отац Жељко је врло надахнуто беседио, након читања из светога Јеванђеља, о храбрости у исповедању вере светога великомученика Димитрија.

Вечерње богослужење је било торжествено: Епископ јегарски господин Јероним је извршио освећење Светосавског дома и  потом освећење славских дарова, колача и кољива, уз саслужење тринаест свештеника и два ђакона као и умилно појање хора Свети Јован Дамаскин. Својим присуством богослужење су увеличали и председник Општине Тител господин Драган Божић, његов заменик господин Маринко Тривуновић као и многи вероучитељи и катихете из Мошорина, Каћа, Ђурђева и Новога Сада. Владика Јероним је у својој надахнутој омилији, изреченој по завршетку богослужења, похвалио труд пароха и вернога народа на изградњи Светосваског дома и изградњи живе црквене заједнице у Шајкашу. Такођер је позвао све да се запитамо какав живот водимо и да ли ревнујемо за Господа попут светога Димитрија, једног од најомиљинијих светитеља како на православном Истоку тако и у Русији и Србији. Љубављу славских кумова, Слободана и Дајане Багић, који су свети храм даривали новом певницом, одржана је потом Трпеза љубави у Светосавском дому.