Type Here to Get Search Results !

39 година свештеничке службе епископа Атанасија Раките


У Недељу 26. по Духовима, на дан успомене Преподобног Саве Осећеног и Светог Нектерија Битољског, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у Катедралном храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.


Саслуживали су протојереј Здравко Богојевић, парох треће парохије петровачке, јереј Јован Бањац, парох друге парохије петровачке, и протођакон Никола Перковић. У Литургији су учествовали бројни Петровчани, стари и дјеца која су цијело вријеме уносула радост. По завршетку свете Литургије, Епископ је говорио о Светом Сави Освећеном као учитељу побожности и врлине, којом је уводио људе у частан живот.
Епископ је подијелио своју радост са вјренима казавши им да је овај дан веома важан за њега. Наиме, давне 1977. године он је после шест мјесеци ђаконске службе рукоположен од стране тадашњег Епископа далатинског Стефана у чин јеромонах у манастиру Крка. Од момента рукоположења епископ Атанасије је службовао као парох у Крупи, Буковици, Голубићу, Џанстауну, Фарелу, Њујорку, Милвокију, манастиру Девичу, као и на Брезовици, Шар Планини, Газиместану и Дедињу.
Епископ Атансије је позвао оне који нису стигли да створе породицу да се званично придруже нашим монасима у нашим манастирима, да би овај крајишки простор што више засијао, придруживајући свој подвиг ка животу светих људи, своју љубав њиховој љубави и своју вјеру учврћујући њиховом вјером.