Type Here to Get Search Results !

Богословље - 90 година часописа Богословског факултета


Ретки су часописи на српском говорном подручју који иза себе имају девет деценија постојања.


Прва свеска Богословља - часописа Православног богословског факултета у Београду појавила се 1926. године, по благослову патријарха Димитрија, само шест година откако је почео са радом Богословски факултет као високошколска образовна установа Српске Цркве при Београдском универзитету. Између два светска рата (1926-1940) годишње је излазило углавном по четири свеске, (изузев за године 1935, 1938, 1939 и 1940. када је изашли по три свеске), тако да је објављено укупно 60 свески нашег часописа. У периоду Другог светског рата и после њега због нередовних околности у којима се нашао и Богословски факултет, часопис није излазио од 1941. до 1957. године. Почев од 1957. године часопис непрекидно излази већ пуних 59 година. Годишње је излазило по једна или две свеске, тако да је до сада Богословље штампано у 133 свеске, а непрекидно је излазило, закључно са 2016. годином, пуних 74 године.
Када је пре десет година (2006.) обележена 80-годишњица часописа, објављена је и библиографија која је штампана у другој свесци Богословља за 2006. годину. Обележавајући 90-годишњицу библиографију за последњих десет година (2006–2016) доносимо управо у овој свесци. Дакле, постоји целокупна библиографија у штампаном и у дигиталном облику тако да се може лако стећи увид у садржај часописа, богословске теме и ауторе богословско-научних прилога. Сем библиографије у овом тренутку, а то се у свету већ одавно ради, планирамо да наш часопис и дигитализујемо како би био доступан у електронском облику свим читаоцима.
Улазећи у десету деценију постојања часописа Богословље, његова Редакција жели да сарадници и читаоци доприносе што бољем и осмишљенијем садржају истог. Да сви мудро читамо и преносимо вечне поруке Благовести, али да исто тако читамо и знаке времена у којем живимо као хришћани и духовни баштиници богатог хришћанског наслеђа које Црква као „васељенска гимназија“ чува и преноси нараштајима који долазе.
главни и одговорни уредник 
протојереј-ставрофор Радомир В. Поповић