Type Here to Get Search Results !

Представљање капиталног дела о Хиландару


Представљање изузетне монографије  „Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској“, проф. др Мирка Ковачевића, архитекте који је провео више од пола века радећи у Хиландару.

Представљање монографије биће одржано 15. децембра 2016. године у 19 часова у крипти храма Светог Саве на Врачару. На промоцији ће, поред аутора, говорити Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, као и академик Мирјана Живојиновић и проф. др Владимир Мако.


Извод из рецензије академика Гојка Суботића
Књига професора Ковачевића јединствена је по свеобухватном приказу манастира Хиландара у његовом укупном трајању, од најстаријих, прехришћанских остатака, преко византијских утврда и здања, до градитељске целине првих српских ктитора, која се током столећа и сама мењала и још увек прилагођава потребама живота. Монографија се при томе није ограничила на прошлост монашке заједнице у оквиру бедема. Хиландар је један од највећих манастира на Светој гори, са имањима која су у великој мери део његовог властелинства још од времена Светог Саве. На поседима расутим по Полуострву и око њега, посебно у околини Кареје, налазе се келије из разних епоха, са здањима и уметничким делима, која чине посебна поглавља у историји атонског монаштва. Прегледно и течно писана, живим језиком, са описима и богатим илустрацијама, књига професора Мирка Ковачевића би, приређена у мањем обиму, могла да буде и својеврстан водич, поуздан и драгоцен, посебно што садржи нова сазнања која је овај угледни стручњак стекао током двадесетогодишњег бављења манастиром Хиландаром.