Type Here to Get Search Results !

Представљена капитална монографија „Хиландар“ у крипти Храма Светог Саве на Врачару


 Представљање монографије одржана је 15. децембра 2016. године у 19 часова у крипти храма Светог Саве на Врачару. На промоцији су поред аутора говорили Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, игуман Свете царске српске лавре манастира Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије, академик Мирјана Живојиновић и проф. др Владимир Мако.



Крипта је била испуњена публиком, што због заинтересованости за ово капитално дело професора Ковачевића, што због превелике љубави према нашој Светој Лаври, одакле српски народ црпи свој идентитет.
Професор Мирко Ковачевић је пола века провео са браћом монасима, делећи са њима свакодневни живот и свакодневна искушења, а при том се, за све ове године бавио свеобухватним приказом манастира Хиландара у његовом укупном трајању, од најстаријих, претхришћанских остатака, преко византијских утврда и здања, до градитељске целине првих српских ктитора, која се током столећа и сама мењала и још увек прилагођава потребама живота.Ово је дело које се бави научно-истраживачким радом, проучавајући, како време настанка сваког дела манастира: конака, цркава, параклиса, пиргова, келија, тако и њихов значај у одређеном периоду настанка. Аутор је обухватио својим животним делом, историју Свете Горе са најзнаменитијим манастирима и њиховим оснивачима на првих 100 страница књиге, док је осталих 500 страница посветио манастиру Хиландару. Дело садржи 900 фотографија које је професор начинио лично (изузев неколицине) и које говере свака на свој начин. Аутор је посебан печат оставио, на ово великом капиталном делу и пројекту, бавећи се пре свега архитектуром.
У погледу ширине обухвата хиландарске градитељске баштине Ковачевићева књига је права ризница података и јединствени каталог свих данас познатих грађевина везаних за Хиландар. Писана живим језиком, разумљивим широј публици, она је истовремено извор и полазна тачка за даља научна истраживања, као и сјајан водич за све оне који се тек упознају са Хиландаром.