Type Here to Get Search Results !

Конференција за медије поводом обележавања седамдесетпетогодишњице новосадске рације


Програм обележавања седамдесетпетогодишњице Новосадске рације је представљен у четвртак, 19. јануара 2017. године, у просторијама Црквене општине новосадске. Конференцији за медије су присуствовали представници Епархије бачке, Јеврејске општине Нови Сад и Града Новог Сада.


Поздравивши присутне, г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, констатовао је да је до сада реализовано неколико важних активности, које однос према жртвама страшне Рације у Бачкој подижу на знатно виши ниво. Једна од тих активности је увођење школског часа за ученике основних и средњих школа, као Дана сећања на жртве Рације, и организовање доласка деце основних и средњих школа на помен жртвама Рације, навео је г. Илић. Будући да је у питању важна годишњица погрома над српским, јеврејским и ромским народом и осталим непријатељима Хортијеве фашистичке Мађарске, г. Мирослав Илић је истакао да су на овогодишње обележавање Новосадске рације позвани председник Републике Србије г. Томислав Николић, високи државни представници, као и представници амбасада у Републици Србији.
Централни програм ће почети 23. јануара 2017. године, у подне, на Кеју жртава рације, поздравним говором градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића. После молитвеног помена Јеврејске заједнице и Српске Православне Цркве, и одавања државних почасти, програм ће бити настављен на новосадској плажи Штранд, где ће, после пригодне молитве код спомен-обележја жртвама Рације, представници Града, Јеврејске општине и Црквене општине у Новом Саду положити цвеће.
Према најави г. Илића, једина измена у овогодишњем програму биће изостављање спуштања венца у Дунав, са брода Речне флотиле, због неповољних временских услова и забране пловидбе Дунавом.
Подсећајући на догађаје у Новом Саду од пре седамдесет пет година, када је  за два дана више од 1200 грађана Новог Сада – Срба, Јевреја, Рома и других националности, на један бруталан начин, по великој хладноћи, лишено права на живот, господин Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад је рекао да смо дужни да сећамо свих жртава. Никада не смемо да заборавимо, и мени је јако драго што смо достигли један завидан ниво обележавања тих тужних дана који су се догодили у Новом Саду, поручио је Горан Леви, позвавши да на обележавање годишњице дођу млади људи како би се упознали са страшном истином историје овога града. Он је најавио да ће у име Јеврејске заједнице помен служити  господин Исак Асиел, врховни рабин Србије.
Протопрезвитер Владан Симић се захвалио свима који су дали допринос у припреми овогодишњег обележавања Новосадске рације, додавши да је Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј, у складу са значајем седамдесетпетогодишњице овог страшног догађаја, на помен позвао Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја и већи број архијереја Српске Православне Цркве. Епархија бачка је, овим поводом, штампала друго издање књиге Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата, аутора архимандрита Јована Радосављевића, која ће после обележавања Новосадске рације бити подељена свим основним и средњим школама и вероучитељима на територији БачкеПо благослову Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја, уз књигу ће бити подељен и филм у продукцији Епархије бачке „Деца бесмртности”, рекао је прота Владан. Секретар Епископа бачког је истовремено најавио да ће после обележавања Новосадске рације бити интензивиран рад Организационог одбора и да ће бити покренута званична иницијатива за изградњу Меморијалног центра жртвама рације. Наш предлог је да се у близини Штранда организује просторни амбијент са пригодним спомеником и музејем жртава Рације, рекао је отац Владан, позвавши све да 23. јануара, у 20 часова, дођу у Српско народно позориште где ће Црквена општина новосадска уприличити академију под називом Деца бесмртности.