Type Here to Get Search Results !

Владика Иларион богослужио у манастиру Вратна поводом кртиторске славе


У светлости Божића и Сабора Пресвете Богородице, обитељ манастира Вазнесења Господњег у Вратни, прославила је Славу, оснивача манастира Светог Никодима Тисманског.


Вековима су се око славске свеће, колача и жита окупљале монашке обитељи, свештенство, верници и пријатељи, а данас и сви наши преци који су се молили Светом Никодиму. Њему у част Свету архијерејску Литургију служио је Владика  тимочки Иларион уз саслужење игумана манастира Буково архимандрита Козме са братијом и протојереја-ставрофора Влајка Банковића из Јабуковца.
После резања славског колача у храму, Владика Иларион је присутне подсетио на важност и улогу Пресвете Богородице у небеској јерархији, као наше највеће Посреднице  и Молитвенице код Господа, а чији Сабор данас прослављамо. Свети Никодим Тисмански, јеромонах из времена Светога цара и великомученика Лазара Косовског, оснивач манастира, чудотвори и данас, када нас је све по овако хладном времену окупио под свој благослов. Такође, Владика је пожелео да се сестринство манастира оврлини и умножи молитвама Пресвете Богородице и Светог Никодима.
Радост празника употпунило је анђеоско појање зајечарских појаца, предвођених  професором музике Наташом Јовановић.
Верни народ из Вратне, Јабуковца, Неготина, Кладова и Зајечара наставио је дружење у манастирској гостопримници.
Архимандрит Козма, честитајући славу сестринству и поздрављајући Владику и госте, благодарио је Господу за данашње празнично богослужење пожелевши умножење и своје и вратњанске монашке обитељи.
Ово је била прилика да настојатељица монахиња Херувима захвали на труду и гостима и служашчима, посебно проти Влајку чијим је залагањем окупљен један број верника и израђен кивот у који су већ положене честице моштију Светитеља.
С пуно љубави, сестринство и пријатељи манастира, припремили су послужење, па су сви и духовно и телесно окрепљени благодарили Господу за још један празник окупљени око свог Архипастира, владике Илариона.
Сестринство манастира Вратна

Фото: из архиве