Type Here to Get Search Results !

Свети Игнатије Богоносац - Крсна слава Епископа врањског Пахомија


У навечерје празника Светог Игњатија Богоносца, 01. јануара 2017. године и Крсне славе Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија, Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и целе Немачке Г. Сергије, служио је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење Архимандрита Василија, протојереја-ставрофора Станисава Петрушевића и протосинђела Методија (Марковића). Бденију су присуствовали и Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Г. Порфирије и Преосвећени Архијереји: банатски Г. Никанор, крушевачки Г. Давид и врањски Г. Пахомије, домаћин сабрања. По завршетку бденија, присутним верницима, беседио је Епископ франкфуртски и целе Немачке Г. Сергије.



   На дан празника и Крсне славе, 02. јануара 2017. године, Литургијским сабрањем у Саборном храму Свете Тројице у Врању началствовао је Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован, уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Г. Порфирија и Преосвећених Архијереја: банатског Г. Никанора, шумадијског Г. Јована, брегалничког Марка, крушевачког Г. Давида, франкфуртског и целе Немачке Г. Сергија и врањског Г. Пахомија.
   Након прочитаног Јеванђеља, празничну беседу произнео је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Г. Порфирије честитајући Крсну славу домаћину данашњег сабрања.
   Славски колач и жито благосиљао је Епископ банатски Г. Никанор, који се такође обратио присутним верницима и домаћину честитао Крсну славу.
   Обележавању Крсне славе Епископа Пахомија присуствовао је и господин др Марко Николић, помоћник директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије.
   Литургијско сабрање својим појањем увеличале су и монахиње из манастира Светог Прохора Пчињског, Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Жапском, Светог великомученика Пантелејмона у Лепчинцу, као и ученици веронауке из Гимназије "Бора Станковић" у Врању.
   По завршетку Литургије, свештенство, монаштво и верујући народ честитао је Епископу Пахомију славу у Епископском двору, а трпеза љубави за све присутне приређена је у сали Црквене општине Врање..
   Након трпезе љубави, реч благодарности домаћину, произнео је Блажењејши Архиепископ охридски Г. Јован.
   У послеподневним часовима, Епископа Пахомија посетио је и честитао Крсну славу и Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игњатије.

НА МНОГАЈА ЉЕТА ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКО !!!