Type Here to Get Search Results !

Божићна честитка новосадских свештеника Епископу бачком Иринеју


На Бадње вече,  6. јануара 2017. године, у просторијама новосадске Црквене општине,  у име своје сабраће свештеника  и у име вернога народа,  и у своје лично име презвитер Горан Димић, парох Саборног храма у Новом Саду, честитао је Његовом Преосвештенству Епископу бачком др Иринеју празник Рођења Христовог.



Наводећи да се вероватно још једино деца не чуде томе што је Бог дошао у свет управо у лику детета, отац Горан је истакао да тај лик Бога детета до данас светли са икона, откривајући нам, и са небројeног мноштва уметничких дела насталих на тему Рођења Христовог, оно што је најважније, најтананије и најрадосније у Хришћанству, а то је Тајна „вечног детињства Божјег.”

Дете Христос не жели да Га се ми бојимо. Он улази у наша срца и осваја их, не страхом, не доказима Своје силе и власти, већ искључиво љубављу. Господ нам се предаје као дете и ми га можемо заволети само као дете, предајући му се само као детету, казао је парох новосадског Саборног храма. Такође, отац Горан је пожелео Епископу сваки благослов Божји и крепост како би на многе године предводио наша Евхаристијска сабрања.

Владика Иринеј је потом заблагодарио на овим речима и одговарајући на братску честитку пожелео молитвено, са љубављу, искрено и од срца свако добро, духовни напредак, телесно здравље, живот без метежа и трагедија  и да никад не губимо свест о томе да Црква као таква јесте велика Божја породица. Ми смо укућани Божји или домаћи Богу, а између себе браћа. Ове мисли о Богодетету које смо чули, треба да буду лозинка и путоказ наших живота, наше делатности, да покушамо што више од тог чистог, детињског, неисквареног грехом, цинизмом, себичношћу, сујетама, сачувамо у себи. А са друге стране, како нас Апостол Павле поучава, и да не детињимо разумом, него да будемо деца злобом, тојест да будемо што чистији, што поверљивији, али да имамо ипак разума, расуђивања, трезвености, животне мудрости коју само Дух Свети дарује, поручио је Епископ бачки г. Иринеј.