Type Here to Get Search Results !

Свети мученик Трифун - крсна слава Епископа горњокарловачког Герасима


На празник Светог мученика Трифуна, 14. фебруара текуће године, служена је Света архијерејска Литургија у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског у Карловцу. Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије уз саслужење Преосвећене Господе Архијереја: Епископа франкфуртског и све Њемачке г. Сергија и домаћина сабрања Епископа горњокарловачког г. Герасима. Архијерејима је саслуживало свештенство епархије горњокарловачке и далматинске.




Свети мученик Трифун - крсна слава Епископа Герасима
Након заамвоне молитве Архијереји су заједно са свештенством и вјерним народом осветили славски колач и кољиво припремљено у част Светог мученика Трифуна.

... Епископ Герасим се у својој бесједи захвалио присутним гостима на доласку, посебице гостима Архијерејима, Епископу далматинском г. Фотију и Епископу франкфуртском и све Њемачке г. Сергију.”

Сабрању је присуствовао и директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама у Влади Републике Србије др Милета Радојевић.

Бесједећи по окончању сабрања, Епископ далматински г. Фотије честитао је Епископу Герасиму данашњу крсну славу и поучио вјерне о животу и дјелима Светог мученика Трифуна, који је био обдарен исцјелитељским даром, а такођер и велики поборник Христовог учења, због чега је по одласку цара Гордијана са престола био прогањан, мучен и на крају посјечен мачем, јер није желио да одступи од своје вјере хришћанске.

Епископ Герасим се у својој бесједи захвалио присутним гостима на доласку, посебице гостима Архијерејима, Епископу далматинском г. Фотију и Епископу франкфуртском и све Њемачке г. Сергију, а такођер и уваженом госту из Републике Србије, истакнувши да њихова несебична духовна и материјална помоћ доприноси томе да и Епархија горњокарловачка и овај крај живе нормалним животом.

По окончању сабрања, за све присутне приређена је Трпеза Љубави у манастирском конаку у Доњем Будачком, и том приликом Епископ Герасим је др Милету Радојевића у знак признања и захвалности за велику оданост својој Светој Цркви и дјелатну љубав нарочито показану кроз свесрдну помоћ у обнови и подизању храмова и других црквених објеката, као и за указивање несебичне помоћи свештенству и монаштву широм Епископије горњокарловачке, одликовао орденом Светих новомученика горњокарловачких.