Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј на покајном Канону: Ових дана посебно будимо ближе Цркви


Његова Светост Патријарх српски Иринеј служио је првог дана Часног поста, у понедељак, 27. фебруара, Канон Св. Андреја Критског у београдској Саборној цркви. Благословивши дане Васкршњег поста, Свјатјејши је казао да треба да их дочекујемо у радости, уз пост, молитву, Свете Тајне исповести и причешћа и неосуђивање других. 


Такође, подсетио је да смо као хришћани позвани да размишљамо о циљу и смислу нашега живота и да нам одговор на сва питања даје Свето Писмо. "Добро је да ових дана будемо ближе својој Цркви јер су у питању и посебна богослужења", рекао је Патријарх и додао да су врлине одећа наше душе. Свјатјејшем Патријарху су саслуживали свештеници Саборне цркве уз појце тог храма. Канон Св. Андреја Критског се у храмовима чита током прва четири дана Часног поста на повечерју, а о том богослужењу прочитајте у наставку.

Свети Андреј, епископ Критски, беше рођен нем и до седме године није говорио. Када су га родитељи однели у храм и тамо причестили он је проговорио. У четрнаестој години отишао је у манастир Светог Саве Освећеног и показао се изврсним монахом. Учествовао је на шестом Васељенском сабору. Написао је доста поучних књига, песама, канона од којих му је овај који читамо у време Великог поста далеко најпознатији.