Type Here to Get Search Results !

На Светој Гори у Свијетлу седмицу у свим манастирима, скитовима и келијама одржавају се традиционалне светогорске литије


На Светој Гори на Свијетлу седмицу у свим манастирима, скитовима и келијама одржавају се традиционалне светогорске литије — саопштава новинар портала «Русский Афон».
Све оне директно су повезане с Мајком Божјом — Игуманијом Свете Горе Атоске,  у знак чега се на челу тих литија налазе чудотворне иконе Мајке Божје које су најопштованије у неком манастиру, које прате такође и мошти светих угодника. Тако, на примјер, у манастиру Ивирон на челу литије налази се Иверска икона Мајке Божје; у манастиру Ватопед — Акатистна икона, која се сматра најстаријом у Ватопеду; у манастиру Филотеју на челу литије је икона Гликофилуса; у Кутлумушу — икона «Страшно посредовање» или «Страсна»; у манастиру Светог Пантелејмона одавнина је на челу крсног хода била икона Успења Пресвете Богородице.

На Свијетли понедјељак била је прва литија с чудотворном иконом Мајке Божје „Достојно јест“ у Протату — духовном и административном центру Свете Горе у Кареји. Према многовјековној традицији, протатском литијом почиње чреда сличних свечаних литија, које се у свим обитељима Свете Горе организују у уторак или сриједу Свијетле недјеље. Према светогорском предању, сви ти крсни ходови симболишу обилазак Царице Небеске Свог земаљског удјела.
Протатска литија има посебан обред. У Свето-Успењском храму Протата врши се  саборно богослужење по Васкршњем чину. Васкршњем поретку јутрења додају се Јеванђеље, канон и стихире Пресветој Богородици. На литургији се умјесто «Ангел вопијаше…» пјева празнично «Достојно јест…». Сaгласно предању, управо то «Достојно јест…» пјевао је анђео који је први прославио ту икону.
Послије литургије пјева се молебни канон Мајци Божјој и почиње Велики крсни ход са самом чудотворном иконом «Достојно јест», која се чува у олтару протатског храма. Литија траје око 5-6 сати. Према установљеном вишевјековном обреду процесија с чудотворном иконом стаје по строго утврђеном распореду. Тако икона посјећује манастир Кутлумуш, који се налази близу Протата, послије тога — подворја (конаке) свих других обитељи Свете Горе, која се налазе у столици Свете Горе, као и неке скитове, на примјер, Андрејевски скит.
На жалост, ове године литија се завршила раније због силне кише, која је захватила сву Свету Гору, и икона није могла посјетити подворја манастира Светог Павла, Хиландара, Ксиропотама и Пантелејмоновог манастира. Такође нису одржане традиционалне литије у манастирима Кутлумуш и Ивирон.


С руског: Марија Живковић