Type Here to Get Search Results !

Освештан богослужбени простор у касарни „Александар Берић” у Новом Саду


На Васкршњи уторак, 18. априла 2017. године у војној цркви посвећеној светом и праведном Стефану Штиљановићу, у касарни Александар Берић у Новом Саду, свету Литургију је служио Преосвештени Епископ шумадијски и војни господин Јован, уз саслужење Епископа бачког господина др Иринеја. Том приликом је освештан и богослужбени простор у овој војној установи.



У свом обраћању присутнима Епископ  Јован је између осталог истакао: Данас смо овде да прославимо најрадоснији празник Васкрсења Христовог, и да у тој Васкршњој радости осветимо и ово богослужбено место, и то је радост на радост. Васкршња радост засијала из Гроба и смрт је уништена Христовом смрћу, – додајући како треба сви да се радујемо што је војска добила ово богослужбено место.      


Изградња богослужбеног простора у касарни Александар Берић започета је током протекле године заједничким снагама припадника Речне флотиле, уз свесрдну помоћ Града Новог Сада. У знак захвалности за ангажовање током изградње и опремања богослужбеног простора Епископ бачки Иринеј је уручио Архијерејске Грамате признања Граду Новом Саду, Речној флотили и Академији Српске Православне Цркве за уметност и консервацију.

После извршеног чина освећења богoслужбеног простора и прве свете Литургије,  уз трпезу љубави командант Речне флотиле, капетан бојног брода Андрија Андрић, уручио је монографију Речне флотиле и упутио је владици Иринеју молитвене жеље у име свих припадника ове војне јединице.


Потом је Епископ Иринеј, обраћајући се присутнима, истакао  значај верске службе у Војсци Србије, уз присећање да је Речна флотила носилац традиције Шајкашке флотиле и Шајкашког батаљона. По речима владике Иринеја о томе сведочи и чињеница изложеног музејског експоната у војној цркви Покретне капеле Шајкашког батаљона из 1785. године, која је служила за верске потребе славних Шајкаша.