Type Here to Get Search Results !

Слава Светосавског храма у Новом Саду


Навечерје престоног празника храма Преноса моштију светог и богоносног оца нашег Саве, првог Архиепископа и Просветитеља српског у Новом Саду, отпочело је богослужењем празничног бденија које је, 18. маја 2017. године, богослужио пречасни презвитер Иван Спасевски, парох горњоковиљски уз саслужење презвитера Леа Малешевића, пароха каћког и храмовне братије. Празнично торжество увеличао је својим молитвеним присуством и протојереј Милош Стојановић, сабрат градског Светојовановског храма и секретар Црквене општине новосадске уз срдачно заједничарење храмовних парохијана и благочестивог народа нашега краја.




Радост васкрсења Христова, у Духу Светоме пројављена, испунила је новосадски храм Преноса моштију светог и богоносног оца нашег Саве, тренуцима вечности који су сабрали на бесмртно и животворно Евхаристијско славље, свештенство и благоверни народ, како Новога Сада тако и богочуване Епархије бачке, да прославе свога незамењивог оца и учитеља Саву, родитеља сваког добра потомства Немањина и рода, Јеванђељем просвећене, Србије.

Божанственом светом Литургијом, протојереју-ставрофору Миливоју Мијатову, архијерејском намеснику новосадском првом саслуживало је тројица архијерејских намесника, протонамесници: Миодраг Шипка, суботички; Бране Миловац, бачкопаланачки и Миладин Бокорац, жабаљски; презвитер Предраг Докић, војни свештеник 204. ваздухопловне бригаде из Батајнице; протојереј-ставрофор Ранко Гуњић, умировљени сабрат Светосавског храма; шеснаест свештенослужитеља из Епархије бачке и двојица месних ђакона. Сабране је, непосредно по прочитаном јеванђелском одељку, надахнутом беседом поучио началствујући прота Мијатов, призивајући на свакога од њих као и њихових најмилијих, животворни благослов Светитеља Саве.


Кумовску дужност и част, ове године је достојанствено и сваке хвале достојно, у име свих благочестивих, браће и сестара, парохијана Светосавског храма, понела  породица Крстајић. Видно је било и присуство представника Војске Србије на челу са пуковником Вељком Мартиновићем, замеником команданта Прве бригаде Копнене војске, а уједно и замеником команданта гарнизона Нови Сад. Кумовства за идућу годину прихватили су се господа Стеван и Јелисавка Иштоковић. По благосиљању славских дарова и литургијском отпусту, протонамесник Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма, свима се обратио бираним и љубазним речима благодарности, истичући да је наше данашње заједничко дело (= Света Литургија) овоземаљска неизвесност преточена у бескрајну радост и време претворено у вечност.
И ове године, Светосавски дани, Богу хвала, отпочели су и окончали се Литургијом, што ће рећи да је Васко Попа био у праву кад је у надахнућу, певајући о Светом Сави, казао:

Потрошио је све своје године
Зарадио змијоглави штап…
Вратио се на земљу
И ту нашао и своје и себе
Живи без година без смрти!

Е, то је она необјашњива нит која све нас везује за грандиозни лик и бесмртну личност Светитеља нашега, чијим молитвама  нека нас ни у времену ни вечности не заборави Господ, једини животодавац и дароватељ радости коју нам нико не може одузети. Амин.









Извор: Беседа