Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион отворио изложбу „У сусрет руском цару“


Изложба фотографија посвећена последњем руском цару Николају II и његовој породици отворена је у Народном музеју у Зајечару 5. јуна 2017. године под називом „ У сусрет руском цару“. Свечаност је започета химнама Руске Федерације и Републике Србије у извођењу женског вокалног састава Ж-дур из Зајечара.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, који је у свом обраћању рекао да ова поставка представља прави бисер за све оне који у нашем граду имају жељу да се ближе упознају са подацима о животу царске породице. –  Изузетан је утисак који ове фотографије остављају на све нас, нагласио је владика, јер нам оне сведоче о времену и начину живота ове свете породице. На њиховим лицима се огледа љубав и мир, како то обично и јесте на лицима светих људи, јер они су имали међусобно велику љубав, вреднујући православну породицу, али су имали и неизмерну љубав према својој отаџбини. Њихова светост је дар благодати Божије, јер су изнад свега волели и служили Господу и Цркви светој, нагласио је владика.

Посетиоце је поздравио и директор зајечарског Музеја г. Дејан Крстић. Нешто више о овој поставци и њеном значају говориле су Ива Бендеља испред организатора изложбе и Јелица Илић, историчар у зајечарском музеју.

Изложбу чине фотографије из историјских архива и личних албума породице Романов. На фотографијама се издвајају парадни портрети, али и фотографије забележене у шетњи, одмору или разговору, као и оне са војном тематиком. Неке од њих су радили чланови породице.
Изложбу су организовали Сретењски манастир из Москве и Православни студио „Руски цар“ у сарадњи са зајечарским музејем и Епархијом тимочком. Циљ изложбе је да се наш народ боље упозна са ликом и делом последњег руског императора.
Изложба ће бити отворена до 28. јуна ове године.