Type Here to Get Search Results !

Епископи брегалнички Марко и изабрани нишки Арсеније богослужили у параксу Војномедицинске Академије


Слава параклиса Светог Луке Симферопољског при Војномедицинској академији у Београду молитвено је прослављена 9. јуна 2017. године светом Литургијом коју су служили Епископи брегалнички Марко и изабрани нишки Арсеније.
Преосвећенoj господи Епископима саслуживали су протојереј Небојша Тополић, јереји Зоран Керезовић и Василије Војводић, јерођакон Силуан и ђакон Ненад Ристић. Домаћин славе параклиса, уједно и Војномедицинске академије, био је заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић.




Светој Литургији и славском обреду присуствовао је велики број запослених, начелник Војномедицинске академије проф. др Мирослав Вукосављевић, званичници војних и државних структура: др Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, дипломата г. Тома Ђурин, привредник г. Ненад Поповић - ктитор, свештенство, монаштво, као и они који се лече у овој установи.


У параклису Светог Луке Симферопољског редовно се служи света Литургија од Лазареве суботе - 11. априла 2009. године, када је прослављена крсна слава тадашњег Патријарха српског Павла који се налазио на лечењу у Војномедицинској академији. У параклису се чува икона са моштима Светог Луке Симферопољског, донешена из Русије као дар и благослов Патријарха московског и све Русије Кирила. 

Одлуком Министарства одбране од 6. маја 2017. године слава параклиса је и слава Војномедицинске академије.