Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион богослужио у манастиру Грлиште


Многовековни манастир светих апостола Петра и Павла у Грлишту код Зајечара био је у недељу 16. јула 2017. године стециште великог броја посетилаца, који су у јутарњим сатима присуствовали светом богослужењу, а потом се кроз разговор и дружење са свештенством наше Епархије упознали са историјатом ове светиње.
Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион, уз саслужење протојереја Томислава Станковића, надлежног свештеника Златка Здравковића и јерођакона Илије (Јовановића).



Манастирском богослужењеу присуствовали су представници Општине Зајечар, г. Стефан Занков председник  градске Скупштине и г. Милан Станковић помоћник градоначелника Зајечара задужен за омладину, спорт и верске заједнице.

Епископ Иларион је у дворишту манастира освештао новосаграђену чесму са изворском водом која ће убудуће користити свим посетиоцима овог места и која представља симболичан почетак велике обнове ове светиње. Чесма је саграђена донацијом породице Жикић из Грлишта.

У свом обраћању присутнима владика Иларион је рекао да на љубав Божију према роду људском и свим даровима којима је обдарио овај свет, ми треба да узвратимо чувањем своје вере и очувањем светих цркава и манастира, јер без Бога на земљи ништа не можемо чинити. А потребно је чинити добро свуда, градити и подизати грађевине, а самим тим изграђивати себе јер се човек уздиже и изграђује делима својим. Да нам живот на земљи и дани проведени овде буду испуњени врлинским и богоугодним делима која ће остати иза нас и сведочити о нама. Владика је истакао радост због сабрања великог броја верника, изражавајући наду да ће овај манастир и духовно и материјално ускоро бити обновљен, јер су га градили наши преци као верујући људи, утемељујући и нама пут којим су ишли многи светитељи који су подизали и градили светиње и тако себе посветили у Царству Небеском.

У разговору Епископа и представника градске Управе најављена су већа улагања у заједничкој бризи око очувања и обнове манастира у Грлишту.