Type Here to Get Search Results !

Даљ: Саборна архијерејска литургија и четрдесетодневни помен блаженопочившем Епископу осечко-пољском и барањском Лукијану



У суботу 1. јула 2017.  године, у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу, уз присуство многобројног народа и свештенства Епархије осечкопољске и барањске, служена је Света архијерејска Литургија и парастос поводом четрдесет дана од  упокојења блажене успомене Епископа осечкопољског и барањског Лукијана.  
На Светој Литургији началствовао је  Високопреосвећени Архиепископ охридски и Митрополит скопски господин Јован, а саслуживали су Преосвећена господа Епископи врањски Пахомије и пензионисани Епископ милешевски Филарет, као и свештеномонаси, свештеници и ђакони из Епархије осечкопољске и барањске  и из више епархија СПЦ-е. На парастосу су  поред поменутих чинодејствовали и Преосвећена господа Епископи бачки Иринеј, Администратор Епархије осечкопољске и барањске и сремски Василије. 



У својој беседи током Литургије Архиепископ Јован је истакао: - Окупили смо се да поменемо архијереја Лукијана који је пре нас отишао пред Господа, а помен у Цркви је сећање на одређену личност и подсећање Господа на његов живот и на његово постојање, и на нашу жељу да он буде уврштен код Авраама као праведник. Као што је Црква безвремена, и не постоји време у Цркви, тако је и упокојени архијереј Лукијан присутан  у времену и простору, јер је његово постојање обезбеђено присношћу коју је успоставио са Господом. Зато Црква прави помен, браћо и сестре, без разлике, и за оне који су незнатно проживели  свој живот а и за оне који су заслужни за Цркву, као што је упокојени архијереј Лукијан.


Обраћајући се многобројним верницима Митрополит скопски је додао: - Ви сте плод његовог родитељског старања у овој богоспасајемој епархији, ви сте плод његове молитве, и зато сте дошли данас овде не само да покажете поштовање према њему, него да покажете и своју веру, да ви не можете сами себе да спасете, него да је једини Спаситељ овога света Господ Исус Христос који свима даје спасење, али и да смо ми повезани у Цркви као једно тело, и свако од нас је потребан том телу. Помињемо се на входу, помињемо наше упокојене, али помињемо их као да ће увек бити живи, јер пред Господом нема смрти, сви смо пред Господом једно тело. Ми данас показујемо управо ту веру, веру у оно што нам је обећао Исус Христос, а обећао нам је живот вечни, и зато долазимо у цркву.  Не долазимо само да покажемо  част и поштовање некоме, то су показивали и незнабошци, то показују и они који не верују у Господа, зато што сматрају да неко некакве заслуге има. Али ми долазимо у цркву и молимо се, зато што имамо наду да ће нас Господ обновити у дан Васкрсења. Ето зато смо се сабрали данас, и нека овај помен на блаженопочившег архијереја Лукијана  буде помен у Цркви за живот вечни, да буде помен за живот његов у вечности, али и за живот свих нас који смо се сакупили да покажемо веру нашу у Васкрсење и живот вечни.
После служења парастоса  сабранима се такође обратио Епископ бачки и Администратор Епархије осечкопољске и барањске господин Иринеј, подсетивши на  живот и дело Епископа Лукијана. Између осталог, Владика Иринеј је говорио о томе да је блаженопочивши Епископ Лукијан, после дугогодишњег плодоносног монашког живота у манастирима Ковиљ и Бођани, преузео Епархију осечкопољску и барањску у врло тешко ратно време и, без обзира на такве околности, као вредни и марљиви архипастир, успео је да духовно и материјално обнови поверену  му епархију.