Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Свети људи су свети управо по томе што су ту свјетост Божју примили у себе!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је 2. јула са свештенством Свету службу Божију у манастиру Свете Петке на Гостиљу мартинићком.
У литургијској проповиједи сабраним вјерницима Владика је након читања Јеванђеља рекао да оне који су Христови Господ као своје препознаје по њиховој чежњи за светошћу.


„Препознаје их по тој чежњи за Њим, као јединим Светим. Он зна оне који су Његови, као што је препознао покајаног разбојника са Голготе. И они знају Њега, као што је такође тај разбојник Њега препознао“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је рекао да се Христос настанио у свима онима кроз вјекове који су га препознали као Ријеч живота, као Пут, Истину и Живот.
„Свети људи су свети управо по томе што су ту свјетост Божју примили у себе. Примамо и ми ту светост Божју у тајни крштења. Крштавамо се у име Оца и Сина и Духа Светога и примамо у себе тај свети печат Божји. И зато се хришћани и називају свети“, објаснио је Владика Амфилохије.
Поводом  сјутрашњег празника преподобног Наума Охридског, у чију славу и част ће бити саграђен нови манастирски храм, Митрополит Амфилохије је на крају Литургије са свештенством благосиљао славски колач.
Владика се помолио да ускоро започне грања тог новог храма.
Он је настојатељици манастира монахињи Параскеви и манастирској обитељи честитао славу – празник преподобног Наума.
Кумство славе за наредну годину примио је Милан Стојовић, познати публициста и новинар.
Приређена је славска трпеза хришћанске љубави са културно-умјетничким програмом у извођењу АНИП-а „Ђурђевданско коло“ из Подгорице.