Type Here to Get Search Results !

Хиландарска винâ


На Светој Гори Атонској, у Врту Пресвете Богородице, православна монашка заједница живи преко хиљаду година. Двадесет царских и самоуправних манастира, од самог зачетка до данас, негују винограде и справљају вино. Прва трговина вином уређена је још 970. године у царском светогорском уставу.
Данас је Света Гора живоносна ризница православне цивилизације и јединствена област за производњу вина са заштићеним географским пореклом.

У српском бисеру на Светој Гори, Хиландару, задужбини Св. Саве и Св. Симеона – Немање, монаси са својих ктиторских поседа справљају вино од 1198. године када је манастир основан. Поред очувања старих винограда, манастир Хиландар је обновио и некадашње винограде на Савином пољу, на око 2 километра северно од манастира, подно Пирга Св. Краља Милутина из 14. века, уз саму обалу Егејског мора. На површини од 17 хектара на Савином пољу негују се сорте мерлоа, каберне совињона и каберне франа. Уз виноград, у зградама пристаништа из 18. века, уређена је савремена винарија.

Хиландарско вино Савино Поље потиче искључиво са Свете Горе, из манастирске винарије и винограда на истоименом пољу. Оно представља благослов који обезбеђује основну мисију Хиландара: духовни живот и заштиту културног наслеђа. Одликује га јединствени спој класичних бордо купажа и вина из осунчаних медитеранских винограда.
Савино Поље је вино јединственог квалитета, традиције и мисије.
__________________________________

Дистрибуцију и продају хиландарских вина у Србији обавља:
Хиландарска виница д.о.о.
Задужбина Светог манастира Хиландара
Булевар војводе Мишића 71, 11040 Београд
Тел: +381117159130;  |  Факс: +381113690792




Извор: Носталгија