Type Here to Get Search Results !

Патријарх Иринеј са Епископима славонским Јованом и моравичким Антонијем на свечаности поводом дана ослобођења Београда


Патријарх српски Иринеј са Епископима славонским Јованом и моравичким Антонијем присуствовао приказу умећа припадника Војске Србије на аеродорму у Батајници.
Почасном артиљеријском паљбом из шест артиљеријских оруђа, 20. октобра 2017. године, тачно у подне на аеродрому „Батајница“ започео је приказ дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“, у част обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.





Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј налазио се у пратњи Преосвећене господе Епископа славонског Јована и моравичког Антонија. Свечаности су присуствовали и војни свештеници Војске Србије: презвитери Предраг Докић из 204 вбр. на аеродрому у Батајници и Ђорђе Стојисављевић из Прве бригаде Копнене војске у Новом Саду; протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, високопреподобни архимандрит Стефан (Стокић); јереј Богољуб Милановић, парох инђијски; презвитер Милан Маленић, парох новосадски.
Уз председника Републике Србије г. Александра Вучића и председника Републике Српске г. Милорада Додика, који су са члановима влада и посланицима посматрали овај приказ оперативних способности Војске Србије, сећању на ослобођени Београд присуствовали су министар одбране Руске Федерације г. Сергеј Шојгу, амбасадор Руске Федерације у Београду г. Александар Чепурин, представници дипломатског кора, војни аташеи неколико земаља, као и сарадници Војске Србије. Уз то, неколико хиљада грађана достојно су обележили сећање на ослободиоце Београда.


Jавности су представљени нови авиони МиГ-29 и савремена опрема војника по концепту „1500“, а у оквиру тактичко-техничког збора приказани су производи Одбрамбене индустрије Србије. У летачком делу приказа, уз авијацију Војске Србије, наступила је и руска акро-група „Стрижи“.
На крају се обратио председник Републике Србије г. Александар Вучић истичући да је данас велики дан, дан када је Београд ослобођен 1944, тачно три године након што су нацистички окупатори стрељали на хиљаде људи у самом Београду, Краљеву, широм Шумадије и на крају, у Крагујевцу. -Од те смрти, од тог ужаса, ослободили смо се 20. октобра, ослобађајући српски главни град. И ослободили смо се, надам се заувек, оне врсте лудила која је сматрала да је оправдано убијати и стрељати у име расе, нације и оне идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других, и то толико мање да и не заслужују да живе, рекао је председник Републике, напомињући да је сасвим могуће да још увек постоје они који нас сматрају мање вредним и који мисле да за нас и њих не важе иста правила.


-На данашњи дан, истакао је председник Вучић, ми се подсећамо да смо се 20. октобра 1944. те философије заувек ослободили и да више никад на њу нећемо пристати, „јер нама наш живот, живот људи у Србији, Србији коју волимо више од свега непроцењиво драгоцен, изузетно вредан и да ћемо бити довољно снажни, способни и опремљени да никоме више не дозволимо да га потцени, а још мање да га узме.“