Type Here to Get Search Results !

Нова богословска академија Александријске Патријаршије у Јужној Африци


У понедељак, 29. јануара 2018. године, Његово Блаженство Теодор II, Папа и Патријарх александријски и све Африке, заједно са Митрополитом Јоханесбурга и Преторије Дамаскином, посетио Грчко-енглески школски институт ”Сахети”, који похађа 1300 ученика свих нивоа. Александријског Предстојатеља је дочекао председник, наставници Образовног интитута, као и много ученика којима је топло захвалио за дочек.

Обраћајући се Наставничком савету, изразио је важност њиховог наставничког рада, јер они постају ”наставници у Христу” ове деце.

С посебним задовољстсвом је благословио почетак рада Богословске академије Александријске Патријаршије ”Апостол Марко”, где ће студенти из целог света, а који желе да упознају Православље, моћи да похађају онлајн часове (преко електронске поште и друштвених мрежа). Њима ће се предавати на енглеском на Богословској академији, а пратиће их искусни професори из ових  предмета: Црквена историја, Догматско православно учење, Литургика, Хришћанска етика, Пастирско богословље, Екуменски покрет, с нагласком на облицима саврменог богословља (афричко богословље, богословље ослобађења) у афричком и мисионарском свету.

У свом обраћању Патријарх је захвалио о. Петросу Паргиносу, наставнику на ”Сахети”, на његовом одлучном доприносу и напорима да успостави Академију, и Институту „Сахети“ у личности председника Андреаса Стефаноуа, за подршку пројекту и одржавању Академије на територији овог Института.

Са посебним задовољством Патријарх је најавио своју иницијативу да се организује 1. Омладински фестивал у овој земљи, где ће млади људи из Јужне Африке учествовати у различитим активностима.

Потом је Патријарх одржао чин водоосвећења за почетак нове школске године на Институту ”Сахети”.

После овога Патријарх Теодор се вратио у престоницу, Преторију, где се састао с грчким амбасадором г. Куваритакисом, који је приредио пријем, на коме су били амбасадори других православних земаља у Јужној Африци: Русије, Србије, Румуније, Бугарске и Белорусије, египатски амбасадор г. Шериф Иса, делегати из Украјине, генерални конзул Грчке у Јоханесбургу, као и цео Одбор Јелинске заједнице Преторије са председником г. Грегоријем Пацалосависом на челу.