Type Here to Get Search Results !

Васкршњи број „Светигоре“


Са свијетлим Христовим васкрсењем из штампе је изашао нови, васкршњи (270) број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који отвара бесједа Високопреосвећеног Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија „Мјера Његове љубави је Његов Крст“. А мјера наше љубави било би наше служење Њему, или како поучава свештеник Филип Лемастерс у тексту „Научимо да видимо Христа и служимо Му у убогом Лазару“. Служење се препознаје и у самоодрицању, у посту. На празник Цвијети, у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару протојереј-ставрофор професор др Ненад Тупеша одржао је предавање под називом „Пост и крштење“, које „Светигора“  интегрално преноси.

Васкршњи број „Светигоре“ препун је занимљивих наслова, од наслова  егзегетичког текста „Символика бројева у Књизи Откривења“ архимандрита Јануарија (Ивлијева), другог дијела богословског текста „Светитељи као знак испуњења Божијег обећања човеку“, другог дијела путописа „Светиње Румуније“ протојереја ставрофора Обрена Јовановића, текста о чудотворној икони „Пећка Красница“, затим текста „Благовијести у нашем духовном и историјском трајању“ Предрага Вукића. И у овом, васкршњем, броју незаобилазни су поезија, помени, историја (наставак трећег дијела „Поп Ђоко Пејовић, командир са Грахова и дипломата о свом руху и круху“ Ника Јовићевића), актуелна саопштења (у овом броју је то Саопштење за јавност Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске). Ту су два реаговања. Једно је  осврт  митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија на најављени закон о тзв. регистрoваном партнерству, а друго је владике Атанасија (Јевтића) „Псевдозилоти, артемаши, секташи у нашој Цркви од Косова до Јадовна“.

Како је протекао празник Светог Симеона Мироточивог у Подгорици сазнаћете из репортаже „Он нас је учинио народом Божјим“. Са Немањиног града проф. др Милош Ковић је поручио „Да се вратимо Завету Светог Симеона“, како и гласи бесједа коју је изговорио. А о завјетној српској земљи пише проф. др Богољуб Шијаковић „Косово и Метохија: између бруталне реалности и нормативне светости“. Брутална реалност је и овај пут, као и 1982. године подстакла на потписивање апела за заштиту српског живља и његових светиња на Косову. Тај апел из 1982. године нашао се међу васкршњим корицама „Светигоре“.

Можете прочитати и о успјеху фестивала  СПД „Јединство“ из Котора, који је  био лауреат на угледном Међународном фестивалу духовне музике у Бјелорусији, затим  „Сјећање на оца Лазара“ игуманије Јелене (Станишић) са промоције на представљању трећег издања књиге о оцу Лазару, игуману острошком – „Положи наду на Господа“. Наравно, на крају су хронике које описују протекле актуелне догађаје из свијета, помјесних цркава, отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.

Јереј Слободан Лукић свој богословски есеј „Смрти, гдје ти је жалац?“ започиње ријечима „Исходиште хришћанске вјере и наде јесте догађај Христовог Васкрсења“, које потврђују да је Васкрс празник над празницима.


Рубрика