уторак, 10. април 2018.

Председници Додик и Вучић са владиком Григоријем обишли цркву Свете тројице у Мостару

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић обећали су данас приликом посете Саборној цркви у Мостару да ће Србија и Српска помоћи да ова црква буде завршена до 2020. године. 

Додик је истакао да је Мостар кроз историју био изузетно важан град за српску културу и образовање, нагласивши да су Срби оставили значајан печат и у верском животу и да је зато важно да буде обновљена Саборна црква. -Вјерујем да ћемо то успјети до 2020. године. Из Федерације БиХ имамо много обећања која никада нису реализована, али то нам не смета. Волио бих да федерална Влада значајније помогне обнову ове цркве, као што смо ми у Српској помагали изградњу свих вјерских објеката. Али, и без тога, ми не желимо да стојимо, рекао је Додик новинарима у Мостару. 

Он је нагласио да је Република Српска захвална за помоћ Србије пројектима у Српској, али и Србима у Федерацији БиХ. 

Вучић је рекао да је Србија у обнову Саборне цркве у Мостару до сада уложила 700.000 евра и да ће уложити још новца да овај храм засија у пуном сјају. -Сигуран сам да ће овај храм бити завршен до 2020. године. Србија трећу годину заредом има суфицит у буџету и то значи да ћемо моћи да помогнемо нашем народу, истакао је Вучић. 

Он је нагласио да овај храм није само верска институција, већ и културна и институција која ће много значити за опстанак Срба у Мостару и целој Херцеговини, али и за Хрвате и Бошњаке који ће имати употпуњену мултикултуралну слику свог града. -Овај град једнако припада и Бошњацима и Хрватима и Србима и свима који су ту живели, поручио је Вучић. 

Он је навео да ће се састати са представницима Координационог одбора српских удружења и организација у Мостару којима ће понудити помоћ и подршку. -Можемо да пружимо организациону и финансијску помоћ. Желимо да људи остану на својим огњиштима, да буду своји на свом, да размишљају о будућности своје деце. Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао ми је да је јутрос у цркви у Пребиловцима било деветнаесторо деце. То је оно што нам је важно - да им помогнемо да опстану на својим огњиштима, рекао је Вучић.  

Владика Григорије захвалио је Додику и Вучићу на посети и помоћи коју су до сада дали за обнову храма. Он је нагласио да је Мостар и град Срба и да их нико не може истргнути из њега. -Највећа помоћ стигла је из Србије и Републике Српске. Остало смо скупљали од људи добре воље и ево стигли смо до тога да покријемо цркву, рекао је владика Григорије. Он је навео да Епархија захумско-херцеговачка и приморска слави 800 година 2019. и 2020. године. -Предсједнике Србије и Српске замолио сам да до тада завршимо цркву. Градњом ове цркве хоћемо да изградимо и Мостар за све људе и за нашу заједницу која је мала, али историјски изузетно важна, поручио је владика Григорије.

Он је подсетио на речи француског писца Антоана де Сент Егзиперија који је написао: „Ако хоћете да завадите људе - баците им бисере, а ако хоћете да их помирите дајте им да граде храм. 

Додик, Вучић и владика Григорије након посете Саборној цркви разговарали су у згради Генералног конзулата Србије у Мостару, а потом је почео састанак са представницима Координационог одбора српских удружења и организација у Мостару.


Нема коментара:

Постави коментар