Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило са свештенством служио Бденије уочи празника Светог Василија, хиљаде вјерника у острошкој светињи


Његово Преосвештенство новоизабрани Епископ буеносајрески и централно-јужноамерички Г. Кирило са бројним свештенством и свештеномонаштвом служио је свечано празнично Бденије у петак 11.маја, уочи празника Светог Василија Острошког Чудотоврца на платоу испред Горњег острошког манастира у присуству више хиљада вјерника који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светитељу.





Непрекидна колона поклоника је притицала Кивоту са моштима Светог Василија Острошког, а у острошку светињу током дана пристизале су групе ходочасника који су из разних крајева Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске кренули пјешке, а тако ће бити током цијеле ноћи и сјутрашњег дана.


На крају богослужења свештеници су помазивали вјерни народ, а сабране је бесједећи поучавао Преосвећени Владика Кирило. Владика Кирило је најавио да ће у поноћ поред моштију Светог Василија бити прочитан Акатист, а да ће током ноћи у црквама острошког манастира поводом манастирске слави бити служене Литургије.


Централна Литургија биће служена на платоу испред Горњег манастира на сам празник, 12. маја у 8 сати, а са Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем служиће је више архијереја са свештенством и свештеномонаштвом.