Type Here to Get Search Results !

У Битољу литургијски прослављен јубилеј 1000 година Архиепископије охридске


Свеправославно призната канонска Црква у Македонији – Православна архиепископија охридска данас је у Битољу прославила 1000 година од оснивања од стране византијског императора Василија II Бугароубице.




Свету архијерејску литургију у ставропигијалном манастиру Светог Јована Златоуста у битољском Нижепољу служио је Архиепископ охридски Митрополит скопски Блажењејши г. Јован, уз саслужење господе архијереја више помјесних православних цркава: Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Митрополита термопилонског Јована, Архиепископа лублинског и челмског Авеља, Епископа шумперског Исаије, врањског Пахомија, рашко-призренског Теодосија, крушевачког Давида, полошко-кумановског Јоакима, стобијског Давида, брегалничког Марка, мохачког Исихија и диоклијског Методија, и многобројног свештенства.

На крају Литургије Архиепископ Јован је заблагодарио браћи архијерејима присутним на овој свечаности и замолио Митрополита Амфилохија да сабранима пренесе поздрав и благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, који због данашње прославе у Солуну 100 годишњице пробоја Солунског фронта није могао да присуствује овој светковини.

Митрополит Амфилохије је у архипастирском слову, преносећи Патријархов благослов, рекао да је Његовој Светости жао што данас није овдје, јер је раније био заказао службу у Солуну, на Зејтинлику и сусрет са Цариградским патријархом Вартоломејем.

„Стога је задужио мене да се овдје заједно са вама помолим Богу у овој распетој Цркви Божјој, Охридској архиепископији. И она је, као и све Цркве Божје, живи свједок да су они који су истински Христови призвани да приме на себе крст Христов да би задобили и васкрсење“, рекао је Владика Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски је додао да је Охридска архиепископија преко Светих Климента и Наума, ученика Свете браће Кирила и Методија мајка Црква свих словенских Цркава.

„Одавде је Јеванђеље кренуло међу све словенске народе. И хвала Богу, поред свих страдања и распећа, Јеванђеље Христово се и данас свједочи. Али се прво свједочи страдањем и распећем, па онда васкрсавањем и васкрсењем. Није ли попустио Господ да су наше словенске цркве пострадале у двадесетом вијеку на челу са Московском патријаршијом више него што је Црква страдала у оним првим вјековима гоњења“, нагласио је он.

Подсјетио је на „хиљаде и хиљаде“ новомученика – епископа, свештеника, монаха и вјерника до Леденога мора и Владивостока.

„Па ево и овдје у нашим крајевима су пострадали од безбожника тога времена. Нажалост, то распеће траје и данас. Не само што је распета Охридска архиепископија, него су распете и друге Цркве. Пратите шта се догађа у православној Кијевској Руси – Украјини, велико страдање и братоубилаштво. Оно је плод оне братоубилачке и богоубилачке идеје рођене са бољшевизмом“, нагласио је Владика.

Рекао је да исто тако страда и Црква у Сирији – древна Антиохијска патријаршија.

„Свуда гдје су православни хришћани, ту је и распеће Цркве Божије. А то је знак да нас Бог воли, да смо Његови. А то потврђује и чињеница да тамо гдје год је гоњена Црква, она увијек изнова васкрсава. И овдје васкрсава, видим. Нарочито ме радују ова дјеца међу вама која су се причестила тијелом и крвљу Христовом – тијелом и крвљу распетога Господа“, рекао је он.

Поручио је да након данашњег распећа долази васкрсење.

„Охридска архиепископија имала је изузетну улогу кроз историју у Цркви Божјој, има и данас ту исту улогу. Нека Бог подари здравља и крепости нашем Блажењејшем Архиепископу Јовану и његовим епископима, свештенству и вама његовим вјерницима који сте остали оној изворној Охридској архиепископији Светих Климента и Наума, са молитвом да Бог помогне и другој нашој браћи овдје, и епископима и свештенству и монаштву, да се и они поврате канонском поретку, изворном поретку Цркве Христове“, поручио је Митрополит Амфилохије.

У овом манастиру синоћ је служено и свечано бденије.

Између осталих угледних гостију, прослави у Битољу је присуствовао и г. Марко Николић из Канцеларије за вјере Владе Републике Србије.