Type Here to Get Search Results !

Владика Арсеније: Свети Сава је најпре био Светитељ и просветитељ Цркве Божје!


На дан када молитвено славимо првог Архиепископа и просветитеља српског Светог Саву, у недељу, 14/27. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније началствовао је Светом архијерејском Литургијом у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле. Преосвећеном Владики саслуживали су старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, протојереј-ставрофор Ненад Микић, протојереј Борислав Стаменковић, протојереј Миодраг Павловић, протојереј Владица Савић, јеромонах Нектарије (Ђурић), протођакон Стеван Кричка, службеник Епархијског управог одбора, презвитер Владимир Стевановић и ђакон Ђорђе Филиповић, секретар Епископа нишког.



Након што су се Светим Христовим Тајнама причестили верници припремљени постом и молитвом, Владика нишки Г.Г. Арсеније одржао је надахнуту беседу о првом Архиепископу и Светитељу српском Светом Сави.

Његово Преосвештенство Епископ нишки рекао је у својој беседи да прослављајући Светога Саву у Његовом Лику прослављамо самога Господа нашега Исуса Христа.

Владика је истакао да је Свети Сава постао Свети Сава, зато што је био Христов - целим својим бићем, својим мислима, својим осећањима, својим животом, подсетивши нас на речи Светог Јустина Ћелијског који је говорио "да није Христа, Растко Немањић би остао Растко Немањић, а не би постао Свети Сава".

Владика је рекао да наши историчари и научници често превиђају и заборављају да је Свети Сава најпре био Светитељ и просветитељ Цркве Божје, па тек на другом месту књижевник, дипломата и све друго што нам је познато из историје.

Евхаристијско сабрање пратило је појање црквеног хора „Бранко“, који је завршницу Свете Литургије улепшао извођењем химне Светом Сави.

Учешће у данашњем евхаристијском сабрању узео је многобројни верни народ, а пре свега деца и млади, који су од Владике нишког на дар добили пакетиће у част данашњег празника Светог Саве – духовног заштитника свих школа у Србији, оних који уче и оних који их уче вери, побожности и Светосављу.


Извор: Радио Глас