Type Here to Get Search Results !

Епископ бачки г. Иринеј у посети Епархији врањској


Владика Иринеј: „У Христу сви можемо прогледати – и физичким очима, али пре свега духовним, облагодаћеним очима”.




Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј боравио је у дводневној посети Епархији врањској – 1. и 2. јуна 2019. године – где је узео учешће у дочеку чудотворне иконе Богородице Тројеручице и делића моштију преподобног Јустина Ћелијског, као и у Eвхаристијском сабрању у храму Свете Тројице у Врању.

Првога дана јуна, икона Богородице Тројеручице коју је архимандрит Методије са делегацијом донео из Хиландара и честица моштију Предобног Јустина Поповића из манастира Ћелије код Ваљева, допраћене су литијски од центра Врања до Саборног храма Свете Тројице. Вход  са светињама предводили су: епископи врањски Пахомије, брегалнички Марко и нишки Арсеније, као и отац Методије, игуман Царске Лавре Хиландара, док су особит тон овом свечаном догађају пружили звуци инструмената Војног оркестра Копнене војске из Ниша. У порти храма Свете Тројице у Врању, светиње из Хиландара и Ћелија дочекали су: епископи бачки Иринеј и полошко-кумановски Јоаким, архимандрит Јован (Радосављевић) и многобројни верни народ из свих крајева наше земље.

По уласку у храм отпевани су тропари икони Тројеручици и преподобном Јустину Ћелијском, а потом је извршен и свечани чин предаје светињâ владици Пахомију: Епископ бачки г. Иринеј предао је Епископу врањском честицу моштију Аве Јустина, док је архимандрит Методије предао верну копију чудотворне иконе Богородице Тројеручице. Владика Иринеј – који је монашки постриг примио од преподобног Аве Јустина  и, као богослов и пастир, узрастао крај новопросијавшег српског светитеља – истакао је да је долазак великих светиња у Епархију врањску значајан догађај и велики благослов како за владику Пахомија, тако и за верни народ наведене Епархије.

После поздравних речи Епископа врањског, служени су молебан и вечерња служба са читањем Акатиста Богородици Тројеручици и преподобном Јустину Ћелијском.

Икона Богородице Тројеручице боравиће у храму Свете Тројице у Врању до 25. јула 2019. године, када ће литијским ходом свечано бити пренесена у манастир Светог Николаја у Врању, а делић моштију Аве Јустина биће доступан вернима на поклоњење до 14. јуна у Саборном храму у Врању, након чега ће бити однесен у Свеправославни центар Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски.

Другога дана боравка у Епархији врањској, у недељу Слепог, 2. јуна 2019. године, у Саборном храму у Врању, Епископ бачки г. Иринеј присуствовао је светој архијерејској Литургији, којом је началствовао владика врањски г. Пахомије, а саслуживали су архимандрити Јован (Радосављевић) и Методије, игуман манастира Хиландара, као и свештенство и ђаконство епархијâ врањске и бачке.

Беседећи након прочитане јеванђелске перикопе, владика Иринеј је истакао да повратак светога старца Јустина Поповића у Врање – кроз његове свете и прослављене мошти – доноси божанску светлост и благодат за све верне. Итекако је препуно смисла да се, у оквиру вишенедељног празновања Васкрсења, помиње и овакав догађај, као што је то да је прогледао човек слеп од рођења, а да су слепи код очију остали они који мисле да виде дубље и даље од свих других. То је позив свима нама да припадамо оној групи, оној заједници, оној страни која је свесна да смо ми без Бога слепци, али да у Христу сви можемо прогледати – и физичким очима, али пре свега духовним, облагодаћеним очима. Радујмо се и са љубављу целивајмо и ову свету икону и мошти светога старца Јустина. Све што је у Цркви, чега год се дотакнемо, све је свето и благодатно, нагласио је Епископ бачки.   

По завршетку Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је припремило братство храма, у сарадњи са архимандритом Методијем и сестрама из Кола српских сестара Преподобна Анастасија Српска.