Type Here to Get Search Results !

XXVII конкурс ,,Светосавље и наше добаˮ


У суботу, 18. маја 2019. године, у Техничкој школи Милева Марић-Ајнштајн у Новом Саду, одржана је завршна свечаност XXVII Конкурса Светосавље и наше доба. 


Деца од предшколског до средњошколског узраста из Републике Србије, Републике Српске и расејања су писала, цртала и сликала на тему Осам векова Светосавња. Свечаност је отворио и присутне поздравио, у име Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. др Иринеја, презвитер Лео Малешевић, помоћник координатора Катихетског одбора Епархије бачке, који све присутне подсетио да ићи путем нашег оца Саве није увек лако, али је важно издржати на том путу и истакао да ћаци кроз уметност откривају дарове од Бога и да сви заједно, родитељи, учитељи, наставници, свештеници треба да помажу деци како да своје дарове умножавају.
          

Професорка Јелена Вуковић Визи је поздравила све присутне у име директора Техничке школе Милева Марић-Ајнштајн. Присутнима је испред Кола српских сестара, прочитан говор председнице Кола, госпође Светлане Прокић, а затим су додељене награде ученицима и
наставницима чије радове је жири прогласио најбољима.

Прочитани су првонаграђени литерарни радови у свим категоријама. Цео програм завршне свечаности улепшао  је својим певањем хор Средње пољопривредне школе  из Футога као и певачка група Музичке школе Исидор Бајић. Посебну радост донели су нам и ученици и њихови наставници који су дошли из даљих градова и из расејања. Конкурс je уврштен у Календар смотри и такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а подржала га је и Управа за културу Града Новог Сада. 

Као и претходних, тако и ове године, Конкурс су заједнички организовали Коло српских сестара Епархије бачке, Одбор за верску наставу Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља. После завршене свечаности награђена деца и наставници као и сви гости посетили су манастир Васкрсења Христова у Каћу и Светархангелски манастир у Ковиљу.
          
Надамо се да ће конкурс Светосавље и наше доба и у наредним годинама и деценијама очувати и развијати културно-просветну улогу, да ће ученици и њихови наставници наставити да својим радовима и талентима сведоче лепоту и јединственост наше православне вере и националне историје, истовремено подстичући и друге да се укључе у рад Конкурса.