Type Here to Get Search Results !

Обнова зидног сликарства манастира Прохор Пчињски


На иницијативу Епархије врањске, манастира Прохора Пчињског и Завода за заштиту споменика културе из Ниша 2005. године започет је рад на зидном сликарству манастира Прохора Пчињског.


Те године мр Драган Станојевић, сликар-конзерватор и рестауратор Републичког завода за заштиту споменика културе је са екипом стручњака (конзерватора, историчара уметности и хемичара) извршио потребна истраживања и анализу стања свих зидних слика у храму. На основу резултата истраживања почетком 2006 године урадио је Пројекат конзервације, рестаурације и презентације зидног сликарства, а у Јуну Министарство културе Републике Србије издвојило је средства да се започне реализација Пројекта. Започети су врло комлексни радови на консолидацији два најстарија очувана слоја фресака (XIV и XV век) у делу цркве Краља Милутина, односно олтару. Истовремено су започети конзерваторски радови и на сликарству из ХVI века у параклису Свете Богородице. Током две кампање (2006. и 2007. год.) Изведени су комплетни конзерваторско-рестаураторски радови у олтару (II, III и IV зона), укључујући и зидне површине без живописа.

На сликарству прве зоне и зоне цокла, као и у параклису Свете Богородице спроведени су готово сви санациони радови, али рестаураторски - нису, док је параклис Светог Прохора, као најкомплекснији проблем, остављен за касније, а изведени су само основни превентивно-конзерваторски радови. Нажалост, после тако успешно изведених радова (2006/2007. године) где је процентуално било изведено преко 70% свих предвиђених интервенција, дошло је до застоја у финансирању завршетка овог веома значајног пројекта све до ове, 2019. године, када је Министарство културе одобрило средства за финансирање довршетка

Пројекта. Завод за заштиту споменика културе – Ниш је на основу тога расписао тендер на којем је посао добила фирма РЕСКОН из Београда (Драган Станојевић) и са њом је склопљен уговор за завршетак радова на конзервацији, рестаурацији и презентацији зидног сликарства у олтарском простору, у капели св. Богородице и у параклису Светог Прохора. Овај део посла започет је почетком јуна и окончан крајем августа 2019. године.

Дана 30.08.2019 у манастиру Светога Прохора Пчињског одржан је састанак Његовог Преосвештенства Епископа врањског господина Пахомија са представницима Републичког завода: др.Светланом Пејић, Војином Николићем и Владимиром Булајићем, као и са представницима регионалног завода за заштиту културе из Ниша: директорком Љиљаном Берић и архитектом Милом Вељковићем, поводом завршетка радова на Пројекту конзервације и рестаурације зидног сликарства у Храму Светога Прохора Пчињског. После разгледања и објашњења Мр. Драгана Станојевића, закључено је да су радови изведени стручно и квалитетно.