Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Орден Светог Саве директору Српске школе у Будимпешти


Свети Архијерејски Синод одликовао проф. др Јованку Ластић, директорку школе Никола Тесла у Будимпешти за дугогодишњи самопрегорни рад на пољу просвете и образовања и велики допринос развоју српске заједнице у Мађарској.


На празник Светог Саве, 27. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Георгија у Будимпешти. Саслуживали су јеромонах Варнава Кнежевић, протојереј Зоран Остојић, протонамесник Никола Почуча и ђакон Стефан Милисавић. Светој Литургији присуствовао је амбасадор Републике Србије у Мађарској г. Иван Тодоров са службеницима Амбасаде.

Протојереј Зоран Остојић надахнуто је беседио о значају Светог Саве за нас који данас ходимо његовим стопама, али и о Савиној просветитељској улози међу Србима.

На крају свете Литургије, Епископ будимски г. Лукијан је поздравио све сабране око Светог Саве и пренео поздраве Савиног наследника – Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, који је током претходне јубиларне године светитељевим стопама посетио Епархију будимску али и Српску школу Никола Тесла у Будимпешти. Његова Светост и чланови Светог Архијерејског Синода одлучили су да одликују проф. др Јованку Ластић, директорку школе Никола Тесла за дугогодишњи самопрегорни рад на пољу просвете и образовања којим је дала велики допринос развоју српске заједнице у Мађарској. Орден Светог Саве др Јованки Ластић у име Светог Синода уручио је Епископ будимски г. Лукијан нагласивши да је то одликовање уједно признање свим досадашњим радницима и ђацима Српске школе у Мађарској.

Владика Лукијан је затим благословио славске дарове у част првог Архиепископа српског Светог Саве а бројни ђаци су приредили богат програм рецитујући и певајући о Светом  Сави. Литургијском благољепију нарочито је допринео хор пештанског храма Светог Георгија.