Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празника Сретења Господњег


Ново издање емисије "Богослужбене особености великих празника" посветили смо приближавању смисла и суштине празника Сретења Господњег, као и богослужбеним особеностима којима одише богослужбено величање овог пресветлог празника.


Први део емисије посветили смо уводним напоменама и објашњењу да ли је ово Господњи или Богородичин празник, уз нагласак да било да кажемо Сретење Господње или Сретење Богородичино нећемо погрешити. Разлог за то је што већ и сâмо име Богородица указује на Бога, Сина Божјег Оваплоћеног Богочовека Исуса Христа, али и да сваки празник своју пуноћу и смисао налази у личности Господа нашег.

Говорећи о богослужењу истакли смо да празник Сретења Господњег има један дан претпразништва и седам дана попразништва. Сретење је једини празник Пресвете Богородице који има входни стих, такозвано входноје (Сказа Господ спасење своје, пред народом откри правду своју), као и посебан празнични отпуст на крају Литургије (Христос истинити Бог наш, који је ради нашег спасења благоизволео бити држан у наручју праведног Симеона…). Као причастен поје се псаламски стих: Чашу Спасења примићу и име Господње призваћу (Пс. 111).

Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић