Type Here to Get Search Results !

Верска настава - друга година (11-15. Мај 2020)


Тема часа: Мудросна књижевност


Разумевање мудросне и песничке књижевности Светог писма захтева разумевање околности, друштвених, политичких, културних и интелектуалних у којима се она развија. У овом контексту је значајно разумети амбијент културне размене која је постоја на подручју древног оријента. 

Псалтир као збирка псалам је једна од најзначајнијих библијских књига. Они су најчешће употребљавани у српској средњевековној књижевности, најчешће се користе у богослужењу Цркве. 

Унутар Псалтира који сабира у себи 150 псалама, тешко је изабрати нејлепше и најупећатљивије, будући да сваки од њих одише неком специфичношћу, нарочитим искуством, личним или националним. Ипак, уколико је потребно то учинити, и уколико би се руководили при избору снагом и утицајем слика које је надахнути песник употреби, међу најлепше псалме би свакако убројали 23 (Господ је Пастир мој) и 27 (Псалам у невољи).

Псалми се могу поделити по различитим основама. Једна од нарочитих група псалама јесу псалми тужбалице, надахнуте песме у којима поета излива своје срце пред Богом рањено болешћу, преурањеном смрћу, безразложним нападима које трпи... Ови псалми имају нарочиту структуру, а њихово општељудско искуство чини их блиским сваком човеку.

Псалми који су од најранијих дана хришћанства привлачили нарочиту пажњу хришћанских писаца били су тзв. царски псалми који су величали изабраност, помазање, па и синовство јудео-израилских царева – пре свега давидистичке династије. Ови псалми, који су и у периоду позног јудаизма, тумачени као месијанска прорштва, у Новом завету се изричито прпеознају као месијански.

Једна од нејлепших поетских и мудросних књига Светог писма, али каткада и најтежих и назагонетних у смислу њеног тумачења свакако је Књига Проповедникова. Пореклом се повезује са мудрим Соломоном, а темом за егзистенцијалнм трагањима за смислом живота, трагањем које каткада може бити мучно и чинити се узалудним. 

Ко жели да се детаљније упозна са мудросном књижевношћу, препоручујем да послушате циклус емисија Мудросна књижевност


Вероучитељ Бранислав Илић